B92: VESTI | SPORT | KULTURA | ADRESAR  

 

 
     
 

B92.MU$IC > KATALOG

 
 

 

  


Ovo DVD izdanje predstavlja snimak koncerta jedinstvenog u svetskim razmerama – svako ko poznaje muziku srpskih trubača zna koliko je teško uskladiti zvuke trube, tenora, helikona i perkusionista u okviru jednog orkestra kako bi se dobilo sazvučje po kojem su naši orkestri nadaleko poznati – ovde je to učinjeno uz učešće 100 muzičara iz najboljih orkestara u Srbiji.

 
 


 


Novi album sastava Veliki prezir jedno je od onih izdanja koja predstavljaju zrele plodove gotovo neprimetnog i tihog procesa unutrašnjeg razvoja benda u svim aspektima – od poetske i autorske prizme lidera Vladimira Kolarića, preko sviračke perfekcije bubnjara Roberta Radića i gitariste Roberta Telčera, do Borisa Mladenovića (Jarboli) koji je osim doprinosa na bas gitari svojim ko-producentskim potpisom, uz Sašu Jankovića, doneo i novu, kompleksniju i prefinjeniju zvučnu sliku.

 
 


 


Novi album Boban i Marko Marković Orkestra donosi promene u odnosu na prethodne – maestro se naizgled svesno povukao u pozadinu ostavljajući Marku da zablista u punoj kompozitorskoj, aranžmanskoj i sviračkoj snazi.

 
 


 


Novo izdanje u serijalu Belgrade Coffee Shop, sublimirajući muzičke trendove prisutne u emisiji Stereo Freeze autore Vlade Janjića četvrtkom od 22h na Radiju B92.

 
 


 


Trubač Duško Gojković je jedini džez muzičar iz naše zemlje čiji je opus u drugoj polovini dvadesetog veka zabeležila svaka relevantna džez enciklopedija. Objavivši preko 160 albuma u karijeri...

 
 


 


Violinista Lajko Felix jedan je od najznačajnijih muzičara koji su se na ovim prostorima pojavili u proteklih petnaest godina. U karijeri je do sada objavio deset albuma...

 
 


 


"Jedinstvo" nalazi se deset pesama nastalih proteklih godina koje su svoj finalni oblik dobile pod producentskom palicom Saše Jankovića i samih Darkwood Dub.

 
 


 


Dve godine nakon veoma uspešnog debi albuma pred nama je novo izdanje najfurioznijeg urbanog romskog benda sa ovih prostora.

 
 


 


Ovaj DVD predstavlja saosećajnu, apokaliptičnu i nostalgičnu muziku jednog od vodećih savremenih srpskih umetnika.

 
 


 


Belgrade Coffee Shop 2008 predstavlja izbor aktuelne produkcije elektronske i klupske muzike koja je obeležila period izmedu dva nastavka u serijalu, u srazmernom odnosu domaceg i stranog uz nekoliko numera ekskluzivnih za ovo izdanje.

 
 


 


Serija albuma „Srbija Sounds Global“ u okviru koje su do sada objavljena tri izdanja zasnovana je na ideji prezentovanja različitih formi tradicionalne i komponovane etno muzike Srbije , kao i bogatstva autorskih pristupa i poetika, od dokumentaristickog reinterpretiranja baštine do inovativnih fuzija muzičkih idioma ukrštenih na ovim prostorima.

 
 


 


Nemački producent Shantel postigao je u poslednjih par godina planetarni uspeh albumima Bucovina Club a taj uspeh je kulminirao proslogodišnjom BBC nagradom u kategoriji “Club Global”.

 
 


 


Dvanaest godina nakon prvobitnog objavljivanja albuma “Pop Music” bečejske grupe Eva Braun, B92 predstavlja remasterovano reizdanje ovog nesumnjivog klasika domaćeg gitarskog popa, prošireno sa devet rariteta i do sada neobjavljenih numera iz perioda 1991 – 1995.

 
 


 


Orkestar Bobana i Marka Markovića odavno je postao, uz Gorana Bregovića i No Smoking Orkestra, najveća svetska koncertna atrakcija sa ovih prostora. Osvojivši sve što se može osvojiti u Guči i to u nekoliko navrata, Orkestar još pre desetak godina počinje međunarodnu karijeru...

 
 


 


Serijal kompilacija Belgrade Coffee Shop koji jednom godišnje nudi pregled aktuelne produkcije elektronskog i klupskog zvuka sa domaće scene dosao je u 2007. do sedmog nastavka.

 
 


 


Stephan Hantel, poznatiji kao Shantel, dobitnik prošlogodišnje BBC World Music Award u kategoriji Clubbing, usitinu je revolucionisao status balkanske muzike dovevši je direktno na plesne podijume širom Evrope i sveta.

 
 


 


Duško Gojković je istinski velikan džez muzike sa naših prostora prisutan na gotovo 200 albuma izdatih širom planete, od kojih je značajan deo njegova originalna muzika. Rođen je 1931. u Jajcu, studirao je na Muzičkoj Akademiji u Beogradu a potom studije kompozicije i aranžiranja na prestižnom univerzitetu Berkeley u Bostonu..

 
 


 


Na svom petom albumu, jedan od najboljih, a svakako najbrži trubački sastav na svetu Fanfare Ciocarlia, vodi nas kroz romsko muzičko nasleđe čitave Evrope. Od flamenko gitara zapadne tradicije, do orijentalnih sazvucja Balkana, Fanfare nam predstavljaju cigansku muziku u svoj svojoj vitalnosti i uzbudljivost, radosti i seti.

 
 


 


Motivisan humanitarnom namenom u okviru kampanje sakupljanja sredstava za izgradnju Sigurne kuce za žrtve porodicnog nasilja ovaj kompilacijski album intergriše muzicke pravce od rock’n’rolla preko etna do plesne muzike i sadrži po prvi put obuhvacene najbolje numere u katalogu B92 iz prethodnih nekoliko godina...

 
 


 


Rromano Suno 2 predstavlja nastavak istraživanja savremene romske muzike Balkana zapocet prethodnim izdanjem »Rromano Suno« . Kako se tokom nekoliko godina ta muzika menjala i kako je sve vec'im interesovanjem poznatih producenata i disk džokeja (DJ Shantel je za 2005 godinu dobio BBC Award za svoj pristup romskoj muzici zabeležen na Bucovina Club i Electric Gypsyland kompilacijama) izbila prakticno u prvi plan tokom protekle godine.

 
 


 


Šesti nastavak u serijalu kompilacija koja predstavlja domaći elektronski i klupski zvuk donosi izbor nove produkcije etabliranih imena poput Marka Nastića (Space Explorers), Jazzve ili Faktor X-a koji je nedavno imao izdanje za Steve Bug-ov Audiomatique, aktuelni materijal nekolicine lokalnih talenata koje znamo iz ranijih epizoda serijala (Poems, MKDSL, Flip) kao i veoma zanimljive debitantske radove koje potpisuju Miloš Pavlović i Kruko.

 
 


 


Pijanistkinja Branka Parlić spada u najistaknutije interpretatore savremene klasične muzike u svetskim okvirima. Poduhvat predstavljanja ciklusa ''Metamorphosis'' legendarnog Filipa Glasa je mozda najznačajniji poduhvat u domenu savremenog minimalizma koji se u nas pojavio jos od Parlićkinog klasičnog pristupa Erik Satijevim ''Gnosiennes'' osamdesetih godina. Ploča koju je tada objavila pod nazivom ''Inities'' bila je prva ploca sa Satijevim kompozicijama ikad snimljena u nas.

 
 


 


Kal je mlad sastav, sa rokenrol stavom, iniciran plesnim ritmovima i ukorenjen u balkanskom bluzu. Svojim duhom, imaginacijom, sposobnošću spajanja raznorodnih zvukova i odbijanjem da sviraju po “folklornim” pravilima, Kal su uspeli da se nametnu kao deo balkanske ciganske tradicije i kao romski kulturni aktivisti za dvadesetprvi vek.

 
 


 


Nakon do sada najkompletnijeg dela u karijeri ( "Brazde" 2001, B92) Veliki Prezir se vraća na scenu dugo i pažljivo pripremanim novim albumom “Ruka bez povratka”. Jedinstven autorski talenat ali i svojevrsni perfekcionizam u postupku finalne selekcije materijala rezultirali su još jednim izdanjem izuzetne vrednosti kada je u pitanju savremeni gitarski zvuk na našim prostorima.

 
 


 


Muzička produkcija B92 sa ponosom predstavlja novi album našeg najboljeg trubačkog sastava, Boban Marković Orkestra. ''Obećanje'' je osmi album u karijeri ovog trubača koji, osvojivši više puta sve najprestižnije nagrade u Guči, već nekoliko godina gradi izuzetno uspešnu međunarodnu karijeru koja podrazumeva više od stotinu koncerata godišnje, od Njujorka, Cikaga, Londona i Pariza, do Osla, Berlina, Beča i Budimpešte

 
 


 


Muzička produkcija B92 ima zadovoljstvo da objavi novi početak saradnje sa jednim od najznačajnijih i najsubverzivnijih autora domaće scene, Rambo Amadeusom. Album "Oprem dobro" rezultat je dvogodišnjeg studijskog rada tokom kojeg je Rambo filtrirao obiman materijal nastao u proteklom periodu tako da slušaoci pred sobom imaju maksimalno popunjen cd format.

 
 


 


Postoji jedno malo vojvođansko selo na obroncima Fruške gore, u čijoj se blizini ukrštaju toliki putevi sa istoka i zapada, severa i juga, Evrope i Azije, baš tu negde, oko pupka Zemlje. Sve je naizgled blizu, a ipak nekako po strani. U selu crkva okrečena u belo...

 
 


 


Kontinuirano sagledavanje domaće elektronske i klupske muzičke scene i na novom, petom nastavku, donosi dvanaest ekskluzivnih numera. S jedne strane tu je novi materijal etabliranih autora kao što su J.U.S.T., Marko Nastić, Modern Quartet, MKDSL, Nylon Room ili WelljaM, dok s druge strane ovaj album otkriva najbolje od mladih i talentovanih debitanata poput Mateje Petkovića, projekta Flip & Protect ili dueta Poems.

 
 


 


Fanfare Ciocarlia su najbolji i najpoznatiji rumunski trubacki sastav. Mnogi kažu i najbrži na svetu. Dvanaest muzicara iz zabacenog sela Zece Prazini u istocnoj Rumuniji, odavno je “pokorilo” svetske pozornice, od Amsterdama do Tokija. Čudesna mešavina tradicionalnih rumunskih plesova i turskih, makedonskih i bugarskih ritmova, uz gotovo nezabeleženu furioznost nastupa čine Fanfare Ciocarlia jednim od dva-tri najbolja trubačka orkestra na svetu.

 
 


 


Posle više od dve godine, pred Vama je novo studijsko ostvarenje Darkwood Dub, album ''O danima''. Verovatno najznačajniji domaći bend u proteklih petnaestak godina, svakim novim izdanjem, gotovo kao po određenoj pravilnosti, remeti naš ''horizont ocekivanja''. Ako je prošli album ''Život počinje u 30oj'' predstavljao najavu odlaska u novom pravcu, ''O danima'' je prvi pravi rezultat sofisticirane metamorfoze kroz koju Darkwoodi prolaze..

 
 


 


“U izvodjenju Serboplova, "Stani, stani Ibar vodo" lici na film Davida Lyncha. Ako je ovo nasa karta za povratak u buducnost, stavite me na spisak."
Muzicki materijal koji sastav Serboplov predstavlja je nastao na srpskoj muzickoj tradiciji a vremenski je lociran na prelaz iz XIX u XX vek i moze se definisati kao srpska gradjanska muzika...

 
 


 


Predstavljajući širok spektar dešavanja na domaćoj sceni elektonske i klupske muzike serijal Belgrade Coffee Shop ulazi u četvrtu godinu postojanja i četvrti po redu album. Žanrovski možda raznovrsnije nego ikada do sada novo izdanje kroz 11 ekskluzivnih numera i sat vremena muzike donosi značajan kvalitativni pomak kada je u pitanju kreativnost i produkcijski standard naših autora...

 
 


 


Treci nastavak najuspesnijeg domaceg etno serijala otkriva niz autora kojima ce to biti i prvi zvanicni snimci (Orkestar Marka Markovica, Serboplov), radove poznatih autora i sastava poput Earth-Wheel-Sky banda i Borisa Kovaca kao i atrakcije kakva je Usti Opre All Stars (Boban Markovic i evropska elita romskih muzicara)...

 
 


 


Ovaj kolektiv umetnika različitih profila i njihovih prijatelja i saradnika, od muzičara Vanjusa i Leke do strip umetnika Zorana Janjetova, obezbedio je posebno mesto u domenu elektronske muzike kod nas napravivši istovremeno i proboj u globalnim razmerama. Debi album "The Dark Side of The Mood" direktno implantira kosmopolitski zvuk savremene elektronike na našu scenu...

 
 


 


Posle učešća na kompilaciji Srbija: Sounds Global 2 i veoma uspešnih koncerata u Rexu i Sava centru, B92 predstavlja novi album legendarnog violiniste Aleksanda Šišića. Šišić je jedan od najvećih muzičara iz plejade onih koji su karijeru započeli ranih šezdesetih i definisali ono što je tada nazivano narodnom muzikom...

 
 


 


“Ballads At The End Of Time” zatvara krug muzicko-filozofskih tema zapocet prethodnim albumom “The Last Balkan Tango” (B92CD 204). Nasuprot raznovrsnosti energetskih naboja koji na protekloj ploci rezultiraju velicanstvenom ali donekle uznemirujucom celinom, pesme sa novog albuma reflektuju odmerenost i gracioznost u svojoj “vedroj elegicnosti”...

 
 


 


Nakon pilot singla “True Love” objavljenog na albumu “Belgrade Coffee Shop 3” početkom leta 2003. duet J.U.S.T. koji čine Hana Vučićević i Boris Krstajić - nekada članovi sastava Speed Limit, konačno predstavlja svoj debitantski album “Searching”. Iako dominantno house orijentacije, ovaj album ima nepogrešivu dramaturgiju i u maniru vrhunskih ostvarenja tog žanra nijednog trenutka ne zapada u monotoniju...

 
 


 


Najbolji trubački orkestar u Srbiji, Boban Marković Orkestar je na svom novom albumu predstavio i svoje najveće pojačanje u poslednjih par godina – petnaestogodišnjeg trubača Marka Markovića, sina šefa orkestra. Marko nije u orkestru samo kao sin, već kao najdarovitiji mladi svirač, koji je slobodno i bez greške izveo najveći broj solo deonica na ploči “Boban i Marko”, koju za naše tržište objavljuje muzička produkcija B92...

 
 


 


Posle par godine odsustva sa tržišta, legendarni drugi album Darkwood Dub-a se pojavljuje sada u proširenom i zvučno poboljšanom obliku. Dosad neobjavljeni snimci Smak i Filadelfija (električna verzija), preostali iz zalihe materijala snimljenog 1995.god. u Novom Sadu, pridodati su originalnoj kolekciji pesama na ovom reizdanju....

 
 


 


Nešto više od tri godine posle početnog izdanja, jedini domaći serijal kompilacija elektronske muzike doživljava svoju treću inkarnaciju. Ako je prva ličila na željno iščekivani eksces, a druga postavila standarde, ova koja je pred vama otvara neka nova vrata i u priču uvodi nova imena i zvukove...

 
 


 


Muzička produkcija B92 Vam sa zadovoljstvom predstavlja novi album sastava Eyesburn - Solid. Reč je o petom regularnom albumu grupe i o velikom povratku Eyesburn u okrilje etikete B92 za koju su snimili svoje najzrelije ostvarenje u dosadašnjoj karijeri, album Fool Control...

 
 


 


Rromano Suno s jedne strane predstavlja nastavak istraživanja savremene etno muzike započet izdanjem ''Srbija Sounds Global'' i nizom potonjih izdanja (Boban Marković, Ognjen i prijatelji, Boris Kovač...), a sa druge krunu proteklog rada na predstavljanju romske kulture i muzike...

 
 


 


Vlada Divljan je uspeo da ostvari izazovnu ali nenametljivu sliku u kojoj se prepliću programming i ''živa svirka'', nesputana emocija i hladna preciznost, zvuci, očekivani i neočekivani, akustika i elektronika, Australija, Beč, Beograd. Pogled na šezdesete kada su se na radio stanicama mogle čuti...

 
 


 


Zamislimo da je ostala još samo jedna zvezdana noć do kraja ovog sveta...
Šta bismo činili? Dobrodošli na apokaliptično plesno veče sa Borisom Kovačem... Album pred Vama je njegov rad iz 2001. godine kojim je uzburkao krugove World Music-a širom sveta...

 
 


 


Novi album sastava Neocekivana sila... predstavlja zaokret u kreativnom i produkcijskom pogledu u odnosu na njihova prethodna izdanja. Rasviraniji i opušteniji nego ikada, bend je pod producentskim vodstvom Dušana Kojica Koje uspeo da ostvari neocekivanu...

 
 


 


Nastavak najuspešnije domace etno kompilacije Srbija Sonds Global predstavlja velikane poput Šabana Bajramovica, Lajka Felixa, Bobana Markovica, ponovo otkriva kultne autore kao što je Aca Šišic i donosi puno iznenadenja u vidu nove...

 
 


 


Posle cetvorogodišnje pauze, jedan od najvažnijih domacih sastava devedesetih ima izdavaca i novi album.Everest je do sada najkompleksniji rad Eve Braun. To je povratak poigravanju pop idiomima koje karakterisalo remek-delo Pop music (B92, 1995), ali i stilski...

 
 


 


Krajnje je vreme bilo da se neke stvari postave na svoje mesto - naglavacke. Prastari rokenrol mitovi o brzom životu i što bržem skoncavanju, ako su ikada imali smisla u ovoj zemlji, definitivno su raspršeni u poslednjih 10 godina Velike Pometnje. Brzina...

 
 


 


Orkestar Bobana Markovica vodeci je trubacki orkestar u Srbiji poslednjih desetak godina, višestruki dobitnik prestižnih nagrada Dragacevskog Sabora ("Zlatna Truba", "Prva Truba", "Najbolji Orkestar") od kojih je poslednju ( "Prva Truba") prošle...

 
 


 


Novi album sastava Jarboli produbljuje muzicke i poetske vrednosti zastupljene na prvencu Dobrodošli (B92 1999.g.): Suvišna Sloboda je album na kojem se pop melodicnost ukršta sa nijansiranim uticajima koji sežu do psihodelicnosti šezdesetih...

 
 


 


Nakon kompilacije Belgrade Coffee Shop i zajednickog albuma za sastave Jazzva I Speed Limit (Belgrade Coffee Shop Sessions Vol.1) , muzicka produkcija B92 svojom podetiketom Stereo Freeze nastavlja sa prezentacijom beogradske i jugoslovenske elektronske muzike.Na albumu...

 
 


 


Novi materijal, pripreman tokom februara za potrebe zajednickog nastupa u Parizu, objedinjen je na albumu koji beleži aktuelni kreativni duh ova dva najprominentnija i srodna beogradska projekta u oblasti elektronske i klupske muzike. U rasponu od suptilne elektronike "Waiting"...

 
 


 


Sastav Ognjen i Prijatelji oformio je mladi klarinetista Ognjen Popovic pocetkom 1998. godine u Pancevu. Mnogobrojni koncertni nastupi i pojavljivanje na kompilaciji "Srbija: Sounds Global" posvedocili su da se radi o izuzetno talentovanim muzicarima koji...

 
 


 


Zujanje kroz grad u jednoj noci... Glavni junaci nemaju kintu, nemaju benzin, nemaju ribe ali imaju plan koji nije baš savršen... Eyesburn, Kanda, Kodža i Nebojša, MC Flex, Darkwood Dub, Sila, Meso... prvi srpski soundtrack sa srecnim krajem?

 
 


 


Skoro pet godina posle debitantskog izdanja, jedan od najtalentovanijih sastava u zemlji vraca se u središte pažnje svojim drugim studijskim albumom, prvim za našu kucu. Veliki prezir spada medu najkvalitetnije sastave koji su se pojavili u Srbiji u poslednjih...

 
 


 


Kompilacija Srbija:Sounds Global prevashodno je pokušala da stvori reprezentativan pregled domace muzike koja se može svrstati u kategoriju World Music. Cinjenica da u svetu vec postoje kompilacije koje predstavljaju muziku ovog regiona a da ovde još...

 
 


 


Tokom avgusta i septembra ove godine Eyesburn su u okviru turneje "Izadi na crtu" prešli stotine kilometara, svirali u 26 gradova sirom Srbije i potvrdili da su jedna od koncertno najatraktivnijih postava u zemlji. Ono što je ova turneja znacila za izvodacki...

 
 


 


Prvi domaci festival Nove muzike, Ring Ring, ove godine obeležava petogodišnjicu. Prošle godine u izdavackom planu Radija B-92 se nalazila kompilacija sa treceg festivala održanog 1998. ali poznate "okolnosti" nisu dozvolile njenu realizaciju. I pored toga,...

 
 


 


Dve godine posle albuma Igracka placka, jednog od remek dela domace rock scene devedesetih, produkcija FreeB92 predstavlja novo izdanje grupe Kanda Kodža i Nebojša Become.Treci album KKN oznacava, koliko nastavak i razvoj njihovih dosadašnjih...

 
 


 


Još od svog drugog dela (Utopia Revisited,1998), serija izdanja Radio Utopia usmerena je prezentovanju globalnog elektronskog zvuka kao jednog od najznacajnijih muzickih fenomena devedesetih. Posle dva albuma na kojima su predstavljeni neki od najzanimljivijih svetskih autora sa...

 
 


 


Zbog velikog interesovanja za ovo izdanje originalno objavljeno za Radio B92 a imajuci u vidu da je u pitanju jedno od najznacajnijih ostvarenja u domacoj pop muzici 90-ih produkcija Free B92 predstavlja reizdanje "Igracke Placke" u novom zvucnom ruhu, remasterovano...  

 
 


 


Krajem 1998, ova kompilacija je bila zamišljena kao izdanje koje ce obeležiti deset godina postojanja Radija B92 bez ikakvog pretencioznog koncepta, osim da domace grupe sviraju obrade pesama autora i grupa sa jugoslovenske scene. U vreme kada je ta godišnjica...

 
 


 


Elektro pionir sadrži 12 novih pesama, snimanih u studiju Akademija u periodu od septembra 1998. do februara 1999., u produkciji same grupe i snimatelja Aca Radosavljevica. Posle pocetnih koraka na prethodnom "polu-albumu" Trejnspoting, Darkwood Dub sada nastavljaju sa sofisticiranom...  

 
 

   
     
 

Lajko Felix - Koncert ‘98

D026   
 

Various - Utopia 1999: Millenium Funk

D024   
 

Obojeni program - Sva sreća general voli decu

D023   
 

Jarboli - Dobrodošli

D022   
 

Lutke - Polyester

D021   
 

Urgh - 120%

D020   
 

Viborg Dallas - Neočekivani dolazak u Blekpul

D019   
 

Rambo Amadeus - Metropolis B

D018   
 

Various - Utopia Revisited: Radio B92 Collection of Groovy Tunes

D017   
 

Various - Ring Ring 1997

D016   
 

Kanda Kodža i Nebojša - Igračka plačka

D015   
 

Darkwood Dub - Trejnspoting

D014   
 

Boye - Prevariti naviku

D013   
 

Razni - Ring Ring 1996

D012   
 

Razni - Radio Boom 93 (1992-1997): Ovo je zemlja za nas

D011   
 

Novembar - Bluz južne pruge

D010   
 

Električni Orgazam - Živo i akustično

D009   
 

Vlada Divljan Old Stars Band

D008   
 

Plejboj - Zajedno / Znaj (CDs)

D007   
 

Darkwood Dub - U nedogled

D006   
 

Rambo Amadeus - Muzika za decu

D005   
 

Eva Braun - Pop Music

D004   
 

Razni izvođači - Radio Utopia – B92: 1989 – 1994

D003   
 

Plejboj - Sviraj dečko

D002   
 

Partibrejkers - Kiselo i slatko

D001   
   

 

 

 

 
 
 

IZDANJA 1994 - 1998
Radio B92 Show
Četvrtak 22.00 CET
Playlist
Radio B92 Live