NASA najavila novo veliko otkriće najboljeg "lovca na planete"

Teleskop Kepler je dosada otkrio više od 5.000 planeta. U najnovijem otkriću do koga je došla NASA pomogao je i Gugl.

Izvor: B92

Utorak, 12.12.2017.

09:09

NASA najavila novo veliko otkriće najboljeg
Thinkstock / Ilustracija

Američka svemirska agencija došla je do novog velikog otkrića u "lovu" na planete, i one na kojma možda ima života. Ona će u četvrtak objaviti šta je to što je ovoga puta uočeno teleskopom Kepler.

NASA još uvek skriva detalje, pa su tako već krenula nagađanja o tome šta se tačno krije iza njene objave. Ipak, NASA je dala naznaku o čemu bi ovde moglo biti reči.

Američka svemirska agencija došla je do novog velikog otkrića u "lovu" na planete, i one na kojma možda ima života. Ona će u četvrtak objaviti šta je to što je ovoga puta uočeno teleskopom Kepler.

NASA još uvek skriva detalje, pa su tako već krenula nagađanja o tome šta se tačno krije iza njene objave. Ipak, NASA je dala naznaku o čemu bi ovde moglo biti reči. Reč novom načinu analize podataka koju je prikupio Kepler, pomoću veštačke inteligencije, na čemu im je pomogao Gugl.

Teleskop Kepler lansiran je 2009. godine, i tada se nije znalo koliko su česte planete izvan Sunčevog sistema. Zahvaljujući njegovom dosadašnjem radu, astronomi danas veruju da se oko svake zvezde u svemiru nalazi barem jedna planeta.

Kepler je svoju misiju obavio 2012. godine, a 2014. je počeo sa produženom misijom, u kojoj se nastavlja potraga za egzoplanetama.

Kepler dosada otkrio 5.011 planeta, a kojih je 2.515 već je dobilo svoju potvrdu. Od tog broja, 30 planeta se nalazi u zoni koja bi mogla da ima uslove za život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: