Najbizarniji dinosaurus ikada bio je "karika koja nedostaje"...

Čilesaurus, dinosaurus prvobitno opisan kao srodnik tiranosaurus reksa, pripadao je potpuno drugačijoj grupi dinosaurusa, što bi moglo da ima uticaja na kompletno porodično stablo tih praistorijskih životinja.

Izvor: theguardian.com

Sreda, 16.08.2017.

18:52

Najbizarniji dinosaurus ikada bio je
Thinkstock / Ilustracija

Neobičan dinosaurus biljojed, čija silueta podseća na predatora velociraptora, čiji foslini ostaci su iskopani u Čileu pre 13 godina, predstavlja kariku koja nedostaje u evoluciji dinosaurusa, navode istraživači.

Revidirana procena čilesaurusa, koji je bio veličine kengura, objavljena u časopisu Biology Letters, podupire teoriju objavljenu ranije ove godine, koja bi mogla fa izmeni već dugo postojeću klasifikaciju svih dinosaurusa, piše Gardijan.

Dinosaurusi su gospodarili svetom tokom 160 miliona godina, dok se asteroid nije sudario sa Zemljom pre 65,5 miliona godina i izbrisao ih sa njenog lica. Preživeli, oni koji su mogli da lete, preci su današnjih ptica.

Koautor studije, predsednik Britanskog paleontološkog društva Pol Baret kaže da čilesaurus zaista pomaže da se popuni evolutivni jaz između dve grupe velikih dinosaurusa.

Kad je njegovo otkriće prvi put predstavljeno 2015. godine, čilesaurus je bio svrstan u teropode, pored dinosaurusa mesoždera, na čijem se vrhu nalazi tiranosaurus reks. Naučnici su tada napomenuli da je malo čudno što se on tu našao. Jedan od njih ga je opisao kao "najbizarnijeg dinosaurusa ikada otkrivenog".
Thinkstock / Ilustracija
Gornji deo njegovog tela u potpunosti je odgovarao teropodima, "pticolika" struktura kukova i pljosnati "listoliki" zubi ukazivali su na biljojeda, odnosno na to da deli karakteristike i sa podrodom ornitishija.

Baret kaže da čilesaurus izgleda kao rani ogranak grane teropoda, koji se adapritao da biljnu ishranu. Živeo je pre 150 miliona godina, što je ranije od mnogih terapoda mesožedera.

Na osnovu analize 450 anatomskih delova ranih dinosaurusa, Baret i njegov kolega Metju Baron, sa Univerziteta u Kembridžu, pokušali su da mu pronađu mesto u porodičnom stablu dinosaurusa. Ono što su otkrili potvrdilo je njihove slutnje.

"Zaključili smo da čilesaurus nije bio čudni teropod biljojed, već čudna životinja biljojed, koja je ustvari bila rani ogranak druge grupe - ornitishija", kaže Baret. A to otkriće ima veoma bitne implikacije, koje će uticati na ono što je do sada poznato o dinosaurusima.

Čilesaurus pokazuje da su neustrašivi predatori ubice, pod "kišobranom" teropoda, u stvari, bili u mnogo bližem srodstvu sa mnogo pitomijim redom ornitishija.

Čilesaurus je "nova" životnja koja će naučnicima pomoći da "zacementiraju" taj odnos, zaključuje Pol Baret.
Thinkstock / Ilustracija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: