Sremuš - prolećni "čistač" krvi

Sremuš (Allium ursinum) ili medveđi luk, jedna je od prvih prolećnih, vitaminskih salata. Ipak, ova biljka je neopravdano zapostavljena, iako nutricionisti poručuju da je odličan u borbi protiv povišenog krvnog pritiska i holesterola.

Izvor: J. Matijeviæ

Nedelja, 08.04.2012.

11:06

Default images

Štaviše, oboleli bi uzimanjem prolećnog sremuša mogli da stabilizuju pritisak bar dva-tri meseca, da odmore jetru od lekova i istovremeno smanjuju vrednost holesterola. S proleća, medveđi luk najbolje čisti krv, žuč i jetru od štetnih zimskih produkata metabolizma.

Osim alicilina koji deluje kao antibiotik, sremuš sadrži etarsko ulje s alisulfidima (slično onom u belom luku), biološke katalizatore i polisaharide. Mladi listovi imaju i vitamina C i karotina, dok lukovice sadrže manje lekovitih sastojaka.

Travari kažu da sremuš smiruje i leči kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti srce od infarkta, usporava i leči aterosklerozu krvnih sudova, širi ih i smanjuje visok krvni pritisak.

Ova biljka, takođe, poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje, smiruje upalu sluzokože želuca, otklanja nadutost i gasove, omogućava bolje izlučivanje žuči, podstiče rad bubrega i smiruje upale mokraćnog mehura, sprečava osteoporozu i smanjuje bolove od artritisa i reume, a u kupkama smiruje nadraženu kožu, ekceme i dermatitise.

Listovi i lukovice sremuša koriste se kao dodatak salatama ili varivima, a kao pikantan začin mogu da posluže i nezreli plodovi, koji se na biljci javljaju leti.

Sremuš, nažalost, nije dostupan cele godine, ali ubran, u frižideru može da se čuva desetak dana. Sušenjem i kuvanjem gubi lekovite osobine, pa se preporučuje da se u proleće pripreme tinkture koje mogu da se koriste kad zatreba. Možete da pripremite i lekovito vino ili druge specijalitete koji se piju ili jedu odmah po pripremanju.

Tinktura od lukovica

- 300 g lukovica sremuša

- litar lozovače

Oprane i očišćene lukovice, jednu po jednu dodajte u decilitar lozovače i odmah izgnječite da ne oksidiraju i potamne u "dodiru" s vazduhom. Dobijenu kašu prelijte u tamnu teglu i dodajte još 9 dl rakije, promešajte i dobro zatvorite i povremeno promućkajte. Posle 15-20 dana, lukovice protisnite kroz gazu i iscedite svu tečnost u rakiju. Potom sve ponovo procedite u tamnu teglu, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mestu. Uzimajte dva-tri puta dnevno po kašičicu tinkture umešane u malo hladne vode.

Tinktura od listova

- 200 g listova sremuša

- litar lozovače

Usitnjene listove prelijte rakijom, odmah zatvorite i ostavite da odstoji 20 dana ali povremeno promućkajte. Tečnost potom procedite, prelijte u tamnu teglu, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mestu. Uzima se isto kao tinktura od lukovica.

Vino

- 2,5 dl belog vina

- 50 g listova sremuša

Vinom prelijte usitnjene sveže listove i poklopite. Posle 15-20 minuta procedite, zasladite medom i pijte gutljaj po gutljaj tokom dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: