Plivanje - idealno za trošenje kalorija i oblikovanje figure

Nesnosne vrućine mnogo su izdržljivije u vodi, a ukoliko ovoga leta želite da se "zategnete", plivanje je aktivnost koja može da vam pomogne u tome.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Utorak, 22.08.2017.

08:15

Plivanje - idealno za trošenje kalorija i oblikovanje figure
Thinkstock

Prvo pitanje koje morate da postavite sebi nakon kupanja jeste da li ste gladni. Ukoliko je odgovor potvrdan, vi ste od onih srećnika kojima telo pozitivno reaguje na vodu kao sredinu za vežbanje. Voda pojačava apetit zato što se u njoj telo rashlađuje, pa traži zaštitu u hrani. Zato se potrudite da ne preterate nakon kupanja i uništite napredak koji ste postigli morskim aktivnostima.

Važno je znati da žene troše manje kalorija od muškaraca zbog većeg procenta masnog tkiva koje im povećava "plovnost", a isto tako manje iskusni plivači troše više zbog većega truda koji ulažu da ostanu na površini. Potrošnja kalorija za prosečnog plivača je 7,5 kalorija u minutu, pa pre početka aktivnosti pokušajte da izračunate koliko ste zapravo potrošili. Najčešće, prvi problem nastaje upravo kod pogrešne kalkulacije potrošnje kalorija, pa se potrudite da ostanete unutar granica dnevnoga unosa.

Saveti koje bi trebalo da slediti ukoliko želite da se "utegnete" i da se rešite suvišnih kilograma prilično su jednostavni. Stručnjaci često upozoravaju na neke mane horizontalnog plivanja (naročito prsnog stila), pa preporučuju vertikalne vežbe u moru. Pokušajte da vežbe koje biste izvodili kod kuće radite u moru, ali povećajte broj i sledite uputstva.
Thinkstock
Osim toga, preporučuje se i često menjanje stilova zbog elastičnosti kičme. Plivajući u vertikalnim pozicijama povećavamo vensku i limfnu cirkulaciju, što je jako poželjno za sve organske funkcije. To su veoma bitne funkcije tela, vrlo često preslabo rade, a svakodnevno čiste naš organizam od otpadnih sastojaka, toksina, virusa, bakterija, i pomažu boljem protoku energije, a najbolje ih možete pokrenuti upravo u vodi.

Jedna od najkorisnijih vežbi u vodi je obično hodanje umerenim tempom dvadesetak minuta u dubini od kukova do ramena. Ruke simuliraju zamahe pri hodu zato što dodatno grabe vodu ispred tela. Na taj način svaki mišić na telu radi, zglobovi se podmazuju, ali bez opterećenja, a još uz sve to efekt hidromasaže deluje na povećanje površinske cirkulacije i smanjenje celulita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: