Krv u stolici najčešće nije znak tumora

Okom vidljiva pojava krvi u stolici je razlog za posetu lekaru jer je u pitanju alarmantan simptom koji gotovo polovina odrasle populacije ima bar jednom u životu. Srećom, najčešći razlog za pojavu krvi u stolici su benigne bolesti kao što su hemoroidalna bolest i analne fisure.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.08.2017.

13:05

Krv u stolici najčešće nije znak tumora
Foto: Thinkstock

"Nažalost, isti simptom može da bude i znak teških bolesti kao što su upalne bolesti debelog creva i karcinomi", kaže docent dr Goran Barišić, kolorektalni hirurg Prve hirurške Kliničkog centra Srbije za Novosti.

"Praktično je nemoguće postaviti pravu dijagnozu samo na osnovu boje i količine krvi, tim pre što ista osoba može da ima i karcinom rektuma i hemoroidalnu bolest koje kao zajednički simptom imaju krv u stolici. Stoga je vrlo važno da se svaka osoba koja primeti krv u stolici javi svom lekaru kako bi se uradila neophodna dijagnostika i ordinirala adekvatna terapija."

Postoji i takozvano okultno, odnosno okom nevidljivo krvavljenje koje se može detektovati samo specijalnim testovima.

"S obzirom na to da u ovoj situaciji pacijenti uglavnom nemaju nikakve simptome, za okultnim krvavljenjem se mora tragati, jer i ono može da bude znak težih bolesti debelog creva", objašnjava docent Barišić.
Foto: Thinkstock
"To znači da zdravim osobama, odnosno osobama koje nemaju simptome bolesti debelog creva treba raditi FOBT test. To se najčešće radi u okviru takozvanih 'skrining programa' koji su razvijeni u cilju prevencije i ranog otkrivanja karcinoma debelog creva."

Rizik od raka debelog creva raste sa godinama starosti, tako da je oko 90 odsto obolelih starije od 50 godina. U Srbiji se "skrining program" na rak debelog creva sprovodi od 2013. godine i uključuje populaciju ljudi od 50 do 75 godina. Osobe sa pozitivnim FOBT testom trebalo bi da urade kolonoskopiju.

U debelom crevu su česte patološke promene divertikulumi ili mali džepovi koji mogu da krvare, nekada i ozbiljno, polipi, tumori ili promene u građi sitnih krvnih sudova, kao i zapaljenske bolesti creva, nekada infekcije. Ipak, najčešći uzrok krvarenja su hemoroidi, koji su i najbenigniji, ali za svaku pojavu sveže krvi trebalo bi se javiti lekaru.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: