Hobotnice-čudesnice kao pomoć bebama i u Beogradu

Dijalog između volontera i lekara važan je da bi se razumelo koliki je značaj hobotnica-čudesnica. Anketa sprovedena na konferenciji neonatologa u Ukrajini 2015. godine, dala je sledeći rezultat: 48 od 50 neonatologa izjavilo je da je uočilo boljitak od korišćenja pletene hobotnice u oporavku nedonoščadi. Ovakva ocena motiviše dalji razvoj projekta.

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2017.

13:50

Default images
foto: youtube/screenshot

Efekat primene hobotnica se najbolje vidi na primeru vrlo rasprostranjenog problema kod prevremeno rođenih beba – čupanje sonde kroz koju se hrane. Aktivne bebice se uporno trude da iščupaju sondu pa medicinske sestre neretko moraju da im ih menjaju triput dnevno, što dodatno uznemirava i traumira detence. Kada se beba drži za krake hobotnice-čudesnice, daleko manje čupa sondu.

Starijoj deci s odstupanjima u neurološkom razvoju lekari takođe savetuju upotrebu pletenih hobotnica – kao vežbe za razvoj sitne motorike ruku. Istraživanja pokazuju da se mnoga takva deca, igrajući se hobotnicama-čudesnicama, umiruju i opuštaju.

Treba naglasiti i ovaj psihološki aspekt: majka prevremeno rođene bebe često krivi sebe za to, potištena je i bori se sa raznim mislima, pa će i nju malo razgaliti simpatična hobotnica koju dobije na poklon, izazvaće joj osmeh i zahvalnost nepoznatim ljudima koji iskreno žele da pomognu da ona i beba što pre odu svojoj kući, piše "Detinjarija".

Volonteri su zahvalni za širenje informacije o svom projektu i za svaku pomoć u njegovom sprovođenju. Ne može se precizno odrediti kolika je pomoć od hobotnice-čudesnice, ali i najmanja pomoć prevremeno rođenim bebicama znači mnogo.

Ako volite heklanje pogledajte kako i vi možete napraviti jednu hobotnicu-čudesnicu: Potrebno je da hobotnice budu heklane pamučnim koncem, da su punjene silikonskim punjenjem za jastuke, da dužina glave bude 7-9 cm, obim 15-17 cm, a dužina kraka kada se razvuče ne sme biti veća od 22 cm.

Gde slati hobotnice-čudesnice?

Pošto ne postoji mogućnost da neko na Institutu prima pošiljke, hobotnice se za sada šalju na sledeću adresu:

Tanja Nikolić (za Jelenu Roskar)

Ribnička, prvi levi prilaz 2

Kaluđerica

11130 Beograd

Jelena je mama iz Niša čija se bebica, rođena sa 550 grama, nalazi na Institutu. Sada boravi kod rođaka u Beogradu i u razgovoru sa pravnom službom Instituta obavezala se da prima pošiljke, plaća poštarinu i hobotnice dostavi Institutu.

Ovo je projekat u povoju, pošto je sve počelo pre samo nekoliko dana za sada će hobotnice dobiti bebe na Insitutu u Beogradu, a u planu je da se ova divna akcija proširi i na ostale gradove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: