Zašto komarci neke ljude ujedaju češće od drugih?

Iako se verovalo da će broj ujeda na koži zavisiti od krvne grupi, novo istraživanje je ovo verovanje opovrglo.

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

21:18

Zašto komarci neke ljude ujedaju češće od drugih?
Foto: Thinkstock

Na osnovu rezultata istraživanja koje je sprovela londonska Škola higijene i tropske medicine pronađena je veza između ujeda i smrdljivih čarapa.

Ranija istraživanja pokazala su da komarci više "vole" jednojajčane blizance od dvojajčanih. Zato su u ovom istraživanju korišćene čarape identičnih i neidentičnih blizanaca.

Davali su im čarape i puštali u vazdušni tunel sa komarcima kako bi naučnici mogli da primete koja stopala proizvode hemikalije koje privlače komarce.

"Nadamo se da će nam ova studija pružiti bolji uvid u mehanizme na osnovu kojih ćemo moći da utičemo na miris tela koji manje ili više privlači komarce“, rekao je Džejms Logan koji je započeo ovaj projekat u junu ove godine.

Ideja je da se identifikuju geni koji proizvode hemikalije neprijatne za komarce i da se na osnovu toga stvori sprej protiv komaraca, baziran na ovim hemikalijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: