Zašto (ne)kupiti tablet

Tražili ste ga mesecima, čekali i gledali po prodavnicama da li se pojavio neki znak koji bi bi vam ukazao da je određeni tablet uređaj baš za vas.

Izvor: B92

Sreda, 16.02.2011.

16:24

Default images

Ali možda ste sebi postavili pogrešno pitanje. Umesto da mozgate koji tablet uređaj bi trebalo da kupite, jeste li sigurni da vam je on uopšte potreban?

Evo kratkog vodiča koji može da vam pomogne u toj odluci. Što se tiče preporuke, tu su dva uređaja s kojima nikako ne biste pogrešili: iPad i, ako volite Android platformu - Galaxy Tab. Ipak, ne kupujte ih odmah. Uskoro bi trebalo da se pojavi iPad2, ali i Xoom, Playbook i TouchPad.

Dakle, pre nego što izvadite novčanik, razmotrite nekoliko razloga za kupovinu tableta... i nekoliko razloga protiv.

Za:

1. Tableti su odlični kao elektronski čitači. Iako bi se mnogi požalili da čitanje nije ni približno jasno kao kod specijalizovanih uređaja sa e-ink tehnologijom i da tekst nije tako čitak, ovi nedostaci nisu sprečili korisnike da otvaraju PDF fajlove, stripove ili dugačke web članke. A i dečje knjige su zanimljivije u punom koloru, što Kindle još uvek ne može.

2. Oni su prenosivi i vrlo praktični. Ništa nije kao kalendar ili e-mail na velikom ekranu. Iako mnogi telefoni trenutno imaju PIM aplikacije, luksuz koji vam omogućava tablet uređaj je daleko bolje iskustvo.

3. Tablet uređaji su bolji od starih modela laptopova. Ukoliko ne treba mnogo da kuckate, tablet uređaj može biti korisniji od dve godine starog laptopa, a tu su i moderne aplikacije i igre.

4. Odlični su za sastanke. Iako bi na sastancima trebalo da budete pažljivi, tablet uređaji su sjajan način da nenametljivo zapisujete beleške i da, kada stvari postanu dosadne, igrate Angry Birds, ali bez tona.

5. Sjajni su za prikazivanje fotografija i za prezentacije jedan-na jedan. Tablet uređaji su odlični za razmenu fotografija i blagodet za prodavce osiguranja i trgovce. Kada imate sve na dohvat ruke u maloj simpatičnoj spravici nije potrebno da pripremate laptop i jurite na prezentacije.

6. Odlični su za filmove i muziku. Nema ničeg boljeg za decu u automobilu od crtanog filma na iPadu. Tablet uređaj će koštati manje od instaliranja skoro zastarelih DVD LCD ekrana na naslone sedišta.

7. Jeftiniji su od novog laptopa. Vaš stari laptop je na izdisaju i razmišljate o kupovini novog netbooka. Nemojte se opterećivati. Tablet uređaji, kao što smo već spomenuli, su podjednako moćni ako ne i napredniji od prosečnog netbooka tog cenovnog ranga.

8. Tablet uređaji se ne blokiraju. A kada se tako nešto desi to nije veliki problem. Brzi restart je sve što je potrebno da se vratite u igru.

9. Dobri su na putovanjima. Tablet uređaji obično dolaze u paketu sa podrškom za Wi-Fi i 3G, velikim ekranom, i ima dovoljno memorijskog prostor za mape, vodiče i rečnike. Razmišljajte o svom tabletu kao o „Autostoperskom vodiču kroz galaksiju”.

10. Tablet uređaji su kul. Čine da se osećate kao da ste došli iz budućnosti.

Tablet uređaji još uvek ne mogu da odgovore na sve izazove:

1. Da li možete da ih nosite isto kao i mobilni telefon? Možete da smestite svoj mobilni telefon u džep i da ni ne primetite da je tu, ali da li možete isto da uradite i sa iPad ili TouchPad tabletima? To je malo verovatno, osim ako slučajno ne nosite jako vrećaste pantalone. Da li je nošenje dodatne torbe ili futrole za tablet toliko strašno? Ne baš, ali ne možete reći da je tako neprimetan kao prosečan smartphone kada očigledno nije.

2. Gde su igre? A pri tom se ne misli na Angry Birds, uz dužno poštovanje prema našim pernatim prijateljima. Da li sa tabletom može da se igra Battlefield? Da li mogu da se utroše stotine sati igrajući World of Warcraft? A šta je sa Crysis 2? Tablet uređaji možda imaju svoju funkciju u svetu, ali za igranje pravih igara na najvišem nivou će uvek biti potreban PC .

3. Koliko toga možete da uradite sa ovim stvarčicama? Da li podržavaju Photoshop? Koliko će trajati obrada video snimka? PC sa quad-core procesorom i stotinama gigabajta memorije mnogo jednostvanije barata video materjalima od tableta.

4. „Možete da surfujete netom preko tableta, dok gledate televiziju na svom kauču! A filmovi izgledaju sjajno!” Sve je to lepo, ali već možete da pretražujete web na kauču uz pomoć svog dobrog starog laptopa, pa zbog čega onda kupiti još jedan uređaj sa istom funkcijom? To nema baš mnogo smisla. Što se tiče filmova, možda je lepše gledati ih u pravim uslovima –na Bly-ray plejeru, velikom TV ekranu, uz stereo ozvučenje, a ne u neudobnom vozu ili zgrbavljeni u krevetu.

5. Nešto bolje će izaći za nekoliko meseci. Sećate li se kada su netbook računari bili pravi hit pre nekoliko godina? Budućnost kompjutera i slično. Sada ih jedva pominju, a to je zato što su tablet uređaji nov specijaltet. Za četiri godine ćemo pisati članke tipa: „Pamtite li tablet uređaje?”, sećajući se kako smo potrošili sav taj novac na smešni komad prolazne tehnologije.

Autor: Džon Bigs, Izvor: TechCrunch

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: