Popunite istraživanje: Šta ajtijevci traže od poslodavca u Srbiji

Kako bi odgovorio na ovo pitanje sajt Poslovi.infostud.com je ponovo pokrenuo istraživanje „Najpoželjniji poslodavac u Srbiji“ za 2018. godinu, u kojem se posebno stavlja naglasak na IT kandidate.

Izvor: B92

Petak, 16.02.2018.

10:06

Popunite istraživanje: Šta ajtijevci traže od poslodavca u Srbiji
Thinkstock / Ilustracija

Cilj je da se na osnovu rezultata istraživanja dobije slika o tome u kojim kompanijama bi IT stručnjaci u Srbiji najviše želeli da rade i pod kojim uslovima, koje beneficije su im važne i koji tip kompanije im najviše odgovara.

Rezultati istraživanja će biti analizirani u aprilu, kada ćemo saznati šta se promenilo u odnosu na istraživanje sprovedeno pre dve godine.

U istraživanju koje su 2016. godine popunjavali IT kandidati, došlo se do zanimljivih podataka.

Freelance je sjajan, ali…

U istraživanju iz 2016. čak 82% ispitanih reklo je da su im kompanije koje razvijaju sopstvene proizvode atraktivnije od ostalih. Iako je freelance angažovanje izražen trend u poslednjih nekoliko godina, ipak se dve trećine ispitanika odlučilo za sigurnost i stabilnost korporativnog načina rada. Svaki peti anketirani je naveo da bi voleo da radi u startup kompaniji.

Trećina anketiranih razmišljala o promeni posla

Iako IT važi za jednu od najprivlačnijih oblasti za zaposlenje, svega trećina ispitanih kandidata je 2016. navela da radi kod svog najpoželjnijeg poslodavca.

Na pitanje da li razmišljaju o promeni posla, više od dve trećine anketiranih je dalo potvrdan odgovor, dok tu opciju nije razmatralo nešto manje od 40% ispitanih. Ako se posmatra dužina zaposlenja kod trenutnog poslodavca, može se primetiti da su o promeni češće razmišljali zaposleni koji nešto duže rade kod istog poslodavca. Tako, više od polovine onih koji su u nekoj kompaniji radili od 5 do 7 godina, razmišljalo je o promeni posla, kao i oko 42% onih koji tamo rade od 7 do 10 godina. Zaposleni koji su više od 10 godina ili manje od 5 godina zaposleni kod istog poslodavca ređe su razmišljali da odu u druge kompanije.

Žene u IT-ju skromnije u očekivanjima

Pored toga što su žene koje su učestvovale u istraživanju u proseku zabeležile viši nivo obrazovanja, imale su manja očekivanja u pogledu plata u odnosu na muškarce. Žene su prosečno kod najpoželjnijeg IT poslodavca očekivale oko 80 000 rsd u poređenju s muškarcima, koji su u proseku očekivali 101.000 rsd.

Ako se očekivana plata kod najpoželjnijeg poslodavca posmatrala u odnosu na godine učesnika ankete, primetno je da mlađi od 18 godina imaju najviša očekivanja u pogledu zarade, u proseku 264 000.

Popunite ovogodišnje istraživanje i pokažite nam koliko se stanje promenilo u odnosu na 2016. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: