Tur d'Frans obeležava 60 godina Evropske unije

Najveća bicklistička trka Tur d'Frans ove godine proslavlja 60 godina od Rimskog ugovora, jednog od osnivačkih akata današnje Evropske unije.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2017.

23:30

Tur d'Frans obeležava 60 godina Evropske unije
Foto: Getty images

Tur obeležava godišnjicu kroz izložbu fotografija na ulazu francuskog Ministarstva inostranih poslova u Parizu.

"Bicliklistička trka Tur d'Frans je uvek bila povezana sa Evropom", izjavio je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan na otvaranju izložbe.

"Prva etapa u inostranstvu je bila 1913. godine u Ženevi, a početak trke iz inostranstva 1954. godine u Amsterdamu", rekao je direktor Tur d'Fransa Kristijan Pridom i dodao da je izložba "visoko simbolična".

Sledeće izdanje čuvene trke počinje 1. jula u Diseldorfu, i u prvoj nedelje će biciklisti prolaziti kroz četiri zemlje potpisnice Rimskog ugovora – Nemačku, Belgiju, Francusku i Luksemburg.

"Tur de Frans je deo istorije Evrope. Važno je da imamo vektore mira u Evropi, što je i ova biciklistička trka", rekao je Le Drian.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: