Halkidiki, letovanje za svačiji džep

Grčka je ukinula aerodromske takse i snizila cene feribota, pa je za većinu iz Srbije postala najatraktivnija letnja destinacija

Autor: Predrag Stojković
Izvor: B92

Izvor: B92

Subota, 11.07.2009.

07:00

Default images

Osim Paralije, srpski turisti otkrili su i poluostrvo Halkidiki, koje se nalazi južno od Soluna, a koje ima tri prsta: Kasandru, Sitoniu i Atos (Sveta Gora). Prvi prst Kasandra za Srbe je najpoznatiji zahvaljujući mestima Polihrono, Hanioti i Pefkohori.

PUTOVANJE – SAVLADAJTE NEPOTREBNI STRAH

Mnogo je onih koji imaju nedoumicu da li krenuti na tako daleki put, sopstvenim automobilom. Dovoljno je reći da dve trećine tog puta čini autoput, dok je ostatak magistrala, koja je gotovo kao auto put. Dakle, odgovor je jasan, put nije nikakav problem. Primera radi, put je sigurno mnogo bezbedniji od kanjona Morače, ili drugih opasnih deonica, koje vode ka Crnoj Gori. Pored toga ima i dovoljno mesta za odmor, koja nisu ni skupa.

Makedonija bi mogla poslužiti i kao prenoćište, za one koji misle da je put suviše zamoran po njih. Nedaleko od Velesa Hotel Romantik, sa četiri zvezdice, odlično je mesto za odmor, bilo da je u pitanju kraća pauza ili noćenje, a apartman košta od 80 evra. Nešto jeftiniji je Hotel Park u mestu Negotino. Osim toga što je lako doći do njega, za apartman i doručak, za četvoročlanu porodicu, potrebno je izdvojiti 50 evra. Za večeru koja će se sastojati od glavnog jela, salate i pića, za četiri osobe potrošićete samo 12 evra. Inače, hotel je renoviran, ali možda je bolje da umesto na noćenje, taj novac potrošite na Waterland kod Soluna.

APARTMAN – ALI ZAISTA
Photo: Predrag Stojkoviæ
Najveći broj srpskih turista iznajmljuje apartmane, a u Grčkoj se podrazumeva da u njima imate minimalno jednu zasebnu spavaću sobu, dnevni boravak sa bračnim krevetom, kuhinju i kupatilo. Ono što se u Crnoj Gori prodaje najčešće kao apartman, u Grčkoj je studio, čija cena je još niža od apartmana. Tako u predsezoni cena za desetodnevni najam apartmana može biti od 150 evra, pa naviše, u zavisnosti od blizine mora ili centra mesta, veličine i drugih zahteva turista. U postsezoni, u drugoj polovini septembra, ove cene su još i niže, pa se dešava da apartman možete zakupiti za samo 50 – 60 evra, i to na deset dana. Znači, apartman četvoročlanu porodicu, po osobi, može koštati samo 4 – 5 evra, pa čak i niže.

Naravno, pojedine domaće agencije mogu vas uvaliti u nezgodnu situaciju, pa da vam prodaju sobu kao apartman. Zato se dobro raspitajte i budite dosadni sa pitanjima. Uostalom, vi plaćate letovanje.

Da ne zaboravimo glavno. U Grčkoj IMA VODE i IMA STRUJE, iako to u turističkim katalozima posebno ne ističu. U većini apartmana posteljina se menja 2 – 3 puta sedmično, a u nekima se menjaju čak i peškiri. Ne treba da nosite sudove i pribor za jelo, jer vas to čeka u apartmanu, u kome ćete naći sve kao da ste kod kuće.

HANIOTI
Photo: Predrag Stojkoviæ
Hanioti koji se nalaze na oko 745 km od Beograda, turističko je naselje koje ima bogatu ponudu. Plaža i more, u koje se ne izliva kanalizacija, samo su delić prednosti koje nudi ovo turističko mesto.

Večernji sati obično su rezervisani za kupovinu, ili pak razgledanje brojnih prodavnica i suvenirnica, u kojima su cene šarolike, ali svaka roba uvek ima i svog kupca. U restoranima se nude tradicionalni grčki specijaliteti, roštilj, mediteranska kuhinja ili pak riba, ali se mogu naći i sve ostale kuhinje. Tako bogat meni ima i različite cene, koje se kreću od oko 5 evra po osobi. Jednostavno, treba čitati table sa natpisima, ili pak jelovnike koji stoje otvoreni ispred restorana, a nakon toga odlučiti gde i koliko potrošiti novac. Znači, priđite, pročitajte, dobro prostudirajte, jer to čine i bogatiji turisti iz zemalja EU.

Ipak, standardni restorani lošije prolaze od onih koji nude brzu hranu. Razlog je naravno cena, jer je giros pita, vrlo bogata i obilna, a košta samo 2 do 2.5 evra. Gde je najveća gužva, sigurno je da je meso najsvežije, obično i najukusnije. Primera radi Garry’s fast food. Ovaj brzi restoran za sezonu proda 50 tona girosa, a 80 % mušterija čine upravo srpski turisti.
Photo: Predrag Stojkoviæ
Ne treba izostaviti ni pice, jer Grci ne štede na materijalu, a posebno se to odnosi na sir. Cena tako sočne i ukusne pice za porodicu je od 9 – 12 evra. Točeno pivo od 1.5 evra, uglavnom za manje krigle, a ponegde čak i velike.

Plaža je peskovita, a more je čisto, jer se u more ne izliva kanalizacija. Za zakup suncobrana i dve ležaljke, potrebno je da naručite bar po piće ( koje košta od 2.5 evra ) i ceo ćete uživati u hladu, plativši od 5 - 6 evra. Em ležaljke, em suncobran, em pića, a to je sigurno jeftinije nego u Crnoj Gori, gde se traži čak 4 evra za ležaljku, 2 evra za suncobran, a na to se dodaje i cena pića, i to od 2 evra, pa naviše.

Cene voća i povrća su identične ili nešto skuplje u odnosu na Srbiju. Generalno uzevši u Haniotima, ali i većini ostalih destinacija u Grčkoj cene se ne razlikuju bitno od onih u Crnoj Gori, ali je ponuda sadržajnija i bogatija.

PEFKOHORI
Photo: Predrag Stojkoviæ
Nalazi se na oko 748 km od Beograda. Ovo turističko mesto nema trg, kao Hanioti, ali ima veliki broj radnji, pekara, restorana... Cene su za nijansu više u odnosu na Haniote.

Plaža je peskovita, čisto more, takođe nezagađeno izlivanjem kanalizacije. Princip zakupa ležaljki i suncobrana u Grčkoj je isti, a to se odnosi i na ovo mesto. No, ako ne želite, možete odmah pored plaže kupiti suncobran za 5 evra i tako hvatati besplatnu hladovinu.

U svakom slučaju, uglavnom ćete čuti srpski jezik, na kome se i najlakše sporazumevate u trgovinama ili restoranima. Međutim, dešava se i da Srbe pomešaju sa Rusima, ali to je najmanji problem. Najbitniji su gostoprimstvo i predusretljivost, koja sigurno nedostaje na crnogorskom primorju.

Grčke turističke agencije u Haniotima i Pefkohoriju nude razne izletne varijante. Primera radi, u Brostravelu ti izleti se kreću od 10 – 30 evra. Krstarenje, obilazak Zejtinlika, pijac u Mudanji ... Ponuda je dobra, vredi je iskoristiti, posebno za turiste koji doputuju autobusom, kako bi imali prilike da se upoznaju i sa drugim lepotama i turističkim sadržajima u Grčkoj.

U prednosti ste ako dođete sopstvenim automobilom. Navigacija je postala već sastavni deo enterijara vašeg auta, pa ukoliko odaberete Solun, Lagkada Odos 163, imaćete priliku da posetitie i Zejtinlik. Ako nemate navigaciju, ova ulica je praktično u samom centru Soluna, ali ako nekog Grka pitate za Zejtinlik neće znati šta tražite. Zato pitajte gde je vojničko groblje ( uzmite rečnik engleskog ili grčkog jezika).

NEA SKIONI Ovo mesto je sasvim suprotno od Haniota i Pefkohorija, i to ne samo u geografskom već i turističkom smislu. Od Beograda je udaljeno 752 km, a od Haniota samo 7 km.

U pitanju je malo ribarsko selo, koje ima desetak restorana, dve pekare, jednu poslastičarnicu, nekoliko kafića, dve ribare ... Dakle, sve ono što je neophodno za dobar porodični odmor.

Zbog toga ovde uglavnom letuju Solunjani i turisti sa severa Grčke. Srpski turisti tek su počeli da otkrivaju ovaj deo Kasandre, koji dobro poznaju Nemci i Britanci.

Mirisna i ukusna peciva u Nea Skioniju imaju cenu kao i u drugim mestima, pa je tako hleb od 70 – 90 centi, a domaće pite su oko 1.3 evra. Voće i povrće je nešto skuplje u odnosu na Haniote i Pefkohori. Međutim, ovo mesto pruža veliki izbor najsvežije ribe. Naime, ovo turističko mestašce, nekada je bilo selo u kome se stanovništvo bavilo ribarstvom, a većina i dalje živi upravo od morskog ulova. Tako ribari prodaju svežu ribu po 5 eura za kilogram, mešavina raznih riba, bilo skupih, bilo jeftinijih. Za tu cenu moraćete sami da čistite ribu. U ribarama je bogata ponuda, koja je i skuplja, jer će prodavci pripremiti ribu, kojoj je neophodno samo prženje. No ko ne voli da bude u ulozi Džejmi Olivera, po gotovo istoj ceni kao u ribari za svežu i očišćenu ribu, dobiće u restoranima prženu, i to serviranu sa povrćem.

Nea Skioni ima gradsku plažu ( plava zastavica ), ali i manju peščanu plažicu, pored luke, na kojoj se, kao i na gradskoj nalaze ljuljaške, penjalice i drugi sadržaji za decu.

Ovo malo mesto idealno je za pre svega porodice, ali i ljude kojima prija mirniji, opušteniji odmor. Pored već standardnih apartmana, u ovom malom mestu postoje i ekskluzivniji objekti. Dok je Vila Anastasia praktično rezervisana za Britance, u centru Nea Skiona nalazi se Hotel Imperial, sa četiri zvezdice.

Gostima se nude dvokrevetne sobe, sa pomoćnim ležajem za treću osobu. Pored kvalitetnog smeštaja, ishrana je na bazi švedskog stola. Ukusna jela, bazirana su uglavnom na mediteranskoj kuhinji, a u ponudi je i meni za najprobirljivije kulinare.

Iako se nalazi od gradske plaže na oko 50 m, Imperial hotel ima i bazen, pa gosti mogu uživati i u noćnom kupanju. Polupansionu u ovom hotelu kreće se od 70 – 120 evra po osobi, ali ova cena može biti i niža, jer je sve stvar dogovora sa vlasnicima. Kontakt ćete pronaći na www.imerial-hotel.gr.

XENIA BEACH
Photo: Predrag Stojkoviæ
Sigurno najlepša plaža na Kasandri. Nalazi se na 13 km od Pefkohorija, a 17 od Nea Skionija, odmah pored sela Paliouri. Mnoštvo ležaljki i kreveta sa baldahinima pored mora spremno je da prihvati sve hedonistički nastrojene turiste. Dakle, mali raj, idealno mesto za odmor. Osim pića po standardnim cenama, ovde možete dobiti i sendviče. Na plaži se nalaze tri beach bara i dva kluba za vodene sportove.

Kome nije dovoljno plivanje u kristalno čistoj morskoj vodi, sa belim sitinim peščanim tepihom, preporuka je da se okuša u nekom od vodenih sportova. Sideris water sports zadržao je cene na prošlogodišnjem nivou, a za neiskusne na raspolaganju je i instruktor.

Na kraju ove plaže nalazi se i kamp naselje, pa ljubitelji ove vrste letovanja zaista imaju priliku za potpuni prirodni doživljaj Kasandre.

NEPOTREBNO JE NOSITI NAMIRNICE IZ SRBIJE

Ukoliko planirate da uživate u letovanju, a da izbegnete ishranu u restoranima, već da jela pripremate u apartmanu, postoji jeftino rešenje. Naime, na oko 25 km od Haniota, u pravcu Soluna, nalazi se supermarket Lidl. Ponuda je zaista bogata, a pojedini artikli su značajno jeftiniji nego u Srbiji. Pakovanje neke varijante nemačkog zdenka sira, od 24 komada, staje 2 evra. Sir, 24 listića ( za sendvič ) košta 2 evra. Slajsovani parizer, 400 g staje 2.20 evra. Čajna kobasica 100 g, slajsovana, I klasa, 1.30 evra. Pakovanje 10 čašica voćnog jogura 1.89 evra. Pakovanje 10 sokova od pomorandže, 0.2 l košta 2 evra, 1.5 sok narandža 100% - 1 evro ... Reč je o nemačkim, ali i grčkim proizvodima, koji su izuzetnog kvaliteta, koji je u Srbiji precenjen. Bogata je ponuda povrća i voća, koje je jeftinije nego u turističkim mestima. Krompir, čija je cena 0.70 evra, izuzetnog je ukusa, a za prženje je dovoljno oko 10-tak minuta.

Kada se sve sabere i oduzme, nabavka životnih namirnica u Lidlu prava je ušteda za kućni budžet, pa se ne isplati ostavljati novac u srpskim marketima, koji su među najskupljima u Evropi.

WATERLAND
Photo: Predrag Stojkoviæ
Jedan od najvećih vodenih parkova u Evropi nalazi se 20-tak kilometara od Soluna. Veliki broj turista u Waterland obavezno svrati na povratku ka kući. Iako ulaznice nisu jeftine, provod je nezaboravan. Cena karte za odrasle je 14.50 evra, a za decu 11 evra. Brojni su vodeni sadržaji, koji su detaljno predstavljeni na sajtu www.waterland.gr.

Iako na ulazu piše da nije dozvoljeno unošenje hrane i pića, niko ne pretresa torbe, pa mnogi turisti to iskoriste, jer su sigurno na povratku tanji buđelari. Waterland pruža i veliki izbor za ishranu, bilo da je reč o restoranskom tipu ili pak brzoj hrani. Za brzu hranu, zavisno od izbora, po osobi potrebno je izdvojiti od 3 evra.

PREPORUKA ZA VOZAČE

Pre polaska na put ka Grčkoj ne zaboravite na Međunarodnu vozačku dozvolu. Ovaj dokument mogu vam zatražiti Makedonski policajci, dok je za Grke najbitnije da turisti izbegnu svaku vrstu neprijatnosti. Retko ćete viđati policiju, koja ume da progleda kroz prste za lakše prekršaje.

Za putarinu kroz Makedoniju biće vam najlakše da pripremite 6 evra, i to u metalnim apoenima po evro. Tako ćete izbeći da usitnjavanjem krupnije novčanice, dobijete kusur u denarima.

Kada se sve sabere, sigurno nije lako pretpostaviti zbog čega je Grčka za srpske turiste najpopularnija destinacija. Pored gostoprimstva, prirodnih, turističkih, istorijskih sadržaja i cenama je prilagođena svačijem džepu. A putovanje je mnogo prijatnije, jer dve trećine čini autoput, pa su gužve jedino moguće na graničnim prelazima. Ali za dobar provod u Grčkoj, isplati se biti strpljiv u redu na granici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: