Znamenitosti koje nisu uvek bile voljene

Od Ajfelovog tornja pa sve do spomenika Džordžu Vašingtonu, pogledajte neke od poznatih građevina koja nisu uvek bile voljene.

Izvor: Telegraph

Ponedeljak, 12.08.2013.

18:30

Default images

Ajfelov toranj, Pariz

Ajfelov toranj je danas ponos Pariza i njegovih žitelja, ali to nije uvek bio slučaj. Kada je rad na tornju započet, grupa važnih umetnika napisala je pismo vlastima grada nazivajući ga „beskorisnim i monstruoznim“. Oni su se plašili da će toranj baciti u senku ostale znamenitosti Pariza. Među ovim umetnicima nalazio se i pisac Gi de Mopasan. On je navodno voleo da jede u restoranu u podnožju toranja pošto je to bilo jedino mesto odakle nije mogao da vidi toranj.
Beta/AP Photo/Alex Brandon, File
Spomenik Džordžu Vašingtonu, Vašingtonu

Spomenik je sagrađen kako bi se odala počast prvom predsedniku SAD Džordžu Vašingtonu. Originalni planovi promenjeni su usled finansijskih problema. Mnogi su protestvovali da sam obelisk neće biti dovoljno grandiozan a čak je i njegov arhitekta Robert Mils mislio da nova verzija spomenika podseća na šparglu.
pedrosz/flickr
Kuća koja pleše, Prag

Jedna od najšašavijih zgrada u Pragu takođe je poznata kao i „Fred i Džindžer“ pošto podseća na osobe koje plešu. Kada je sagrađena 1990. godine, izazvala je buru negodovanja zbog toga što je drastično narušavala zgrade sa bogatom istorijom koje su bile smeštene u njenom okruženju. Jedan od tadašnjih kritičara izjavio je da je zgrada izgledala kao „smrvljena konzerva Koka kole“. Ovih dana zgrada je prihvaćena a čak se nalazi i na novcu.
mhl20/flickr
Milenijumska kupola, London

Toni Bler je bio pun optimizma kada je izjavio da će Milenijumska kupola predstavljati „trijumf samopouzdanja nad cinizmom, hrabrosti naspram indiferentnosti i umeća nad mediokritetom“. Međutim, javnost je bila razočarana skupom zgradom. Međutim, ovih dana Milenijumska kupola transformisana je u zabavni centar O2 – ikonu Londona.
aguichard/flickr
Muzej Gugenhajm, Njujork

Modernistički dizajn Frenka Lojda Rajta našao se na udaru kritike kada je muzej prvi put predstavljen. Kritičari su ga poredili sa klozetskom šoljom i obrnutom veš mašinom. Danas se muzej smatra jednom od najvažnijih zgrada XX veka.
Beta/AP Photo/Jacques Brinon
Staklena piramida ispred muzeja Luvr, Pariz

Francuski predsednik Fransoa Miteran angažovao je arhitektu I. M. Peia da stvori novi ulaz u muzej Luvr. Krajnji rezultat, staklena piramida, izazvao je puno kotroverzi pošto su mnogi verovali da modernistička piramida nije u skladu sa zgradom koja ima korene u dvanaestom veku. Danas je piramida jedna od znamenitosti Pariza.
thecrypt/flickr
Sagrada Familia, Barselona

I dalje nedovršena skoro 90 godina nakon smrti njenog kreatora, Gaudijeva ekscentrična građevina nije bila miljenik stanovnika Barselone. Pikaso je izjavio – „pošaljite Gaudija i njegovu zgradu u pakao“ dok ju je Džordž Orvel nazvao „jednom od najužasnijih zgrada na svetu“. Danas više od 2 miliona osoba poseti ovu građevinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: