8 razloga za obilazak potpuno drugačije mediteranske zemlje

Odmor na Mediteranu obično podrazumeva putovanje u Španiju, Italiju, Francusku, Grčku, Crnu Goru ili Hrvatsku, ali ako se zaputite daleko na istok, naći ćete se u zemlji koju definitivno vredi videti.

Izvor: punkufer.hr

Četvrtak, 19.10.2017.

08:25

8 razloga za obilazak potpuno drugačije mediteranske zemlje
Foto: Thinkstock

Reč je o Izraelu, a zbog ovih osam razloga bilo bi savršeno provesti odmor upravo tamo!

Neotkrivene plaže

Izraelska mediteranska obala proteže se na oko 300 kilometara, a turisti mogu da biraju između mnogobrojnih plaža. Na raspolaganju su im one u Tel Avivu, gde je uvek gužva, ali i one van grada, gde vladaju mir i tišina.

U spomenutom Tel Avivu nalazi se i deset kilometara duga plaža koja ovom gradu pruža "kalifornijski duh". Ukoliko želite da se izolujete, ostvarićete svoju želju čim izađete s gradskog područja...

Sunce

Izrael godišnje ogreje 300 sunčanih dana, pa ne čudi što je ova zemlja pionir solarne energije. Prosečna temperatura u julu iznosi 31 stepen Celzijusov, ali je sjajna vest da i zimi možete da očekujete prijatnih 18 stepeni, što je dovoljno za izležavanje na suncu. Najbolje vreme za posetu najverovatnije je jesen, koja je dovoljno topla, a dolasci na letovanja u to vreme prestaju.

Priuštive cene

Avionske karte za Izrael najjeftinije su na jesen i zimu, kada ne koštaju više od onih za poznate mediteranske destinacije. Takođe nećete bankrotirati pri biranju hotela, a cene su pristupačne i na ulicama.
Foto: Thinkstock
Uzbudljiv noćni život

Kao i slavni Njujork, zahvaljujući zabavi koja traje 24 sata dnevno, i Tel Aviv nosi nadimak "grad koji nikad ne spava". U centru se nalaze klubovi i "fensi" kafići, dok se u boemskoj četvrti Florentin nalazi ono što će oduševiti sve alternativce.

Sjajna gastronomska scena

Iako pola države prekriva pesak, Izrael je zahvaljujući tehnologiji veliki svetski izvoznik hrane, a u restoranima ćete uvek naći sveže namirnice. U Tel Avivu svakako posetite restoran North Abraxas, u kojem je kuhinja praktično spojena s delom za goste. U istom gradu se zaputite i na pijacu Levinski i upoznajte začine i hranu Izraela.

Arhitektura koja ostavlja bez daha

Tel Aviv je dom brojnih zgrada sagrađenih u stilu Bauhausa. Beli grad, gradska četvrt pod zaštitom Uneska, krije više od četiri hiljade ovakvih građevina, a najlepše primerke videćete u Ulici Bijalik, jednoj od najslikovitijih gradskih avenija.

Naravno, arhitektura je fantastična i u Jerusalimu, gde su se isprepletali persijski, rimski, turski i nemački stilovi.
Foto: Thinkstock
Na svakom koraku – muzej!

S više od 230 muzeja na relativno maloj površini, Izrael je sjajan izbor i za sve one koji uživaju u kulturnoj ponudi. Fascinantan izgled ima i Design Musem Holon, 15 minuta udaljen od Tel Aviva, ali ćete i u preostalih 229 pronaći nešto za sebe.

Istorija, istorija...

Poseta Izraelu nije kompletna ako ste odlučili da preskočite Jerusalim. Reč je o gradu koji je opstao duže od pet hiljada godina, što znači da je prepun istorije i zanimljivosti. Unesko je zaštitio i grad Akru na severnoj obali Mediterana, a kada ga ugledate, makar i na slikama, odmah će vam biti jasno zašto.
Jerusalim / Foto: Thinkstock

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: