Los Anđeles ostaje bez svog zaštitnog znaka?

Palme na ulicama Los Anđelesa najverovatnije će uskoro morati da budu zamenjene drugim drvećem, s obzirom na to da polako izumiru.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

19:50

Los Anđeles ostaje bez svog zaštitnog znaka?
Foto: Thinkstock

Oko 40.000 stabala uvezeno je u Los Anđeles krajem 19. i početkom 20. veka, u okviru priprema za Olimpijske igre 1932. godine.

Ovaj broj povećao se na 75.000 stabala 1990. godine, ali je u poslednjih nekoliko godina počeo znatno da opada, s obzirom na to da je palme napao južnoamerički žižak, kojem se pridružila smrtonosna vrsta gljivice Fusarium.

Palme takođe žive između 75 i 100 godina, tako da će se mnoga stabla u narednih pet godina osušiti od starosti.

Prema proceni stručnjaka, bilo bi potrebno 30 do 50 godina da se zamene sva stabla, a projekat bi zahtevao velika novčana ulaganja, pa će lokalne vlasti najverovatnije odustati od palmi i zasaditi neko drugo drveće.

Dodatni razlog za tu odluku jeste činjenica da palme zahtevaju mnogo zalivanja, a nisu mnogo efikasne u prečišćavanju vazduha i rashlađivanju grada tokom letnjih meseci, prenosi Lounli planet.

Pretpostavlja se da će ovo drveće ostati samo u najužem centru Los Anđelesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: