Zašto u avionu neka sedišta pored prozora to uopšte nisu?

Ako često putujete avionom, sigurno ste se suočili sa situacijom da, umesto prelepog pogleda "odozgo" na Zemlju, budete prinuđeni da tokom celog leta zurite u plastiku stuba između prozora.

Izvor: indy100.com

Utorak, 22.08.2017.

11:05

Zašto u avionu neka sedišta pored prozora to uopšte nisu?
Thinkstock

Mislite li da je konstruktorima jednstavno da sve redove sedišta dovedu u ravan sa prozorima aviona kako bi svi koji sede do prozora imali dobar pogled? Razlog za to nema nikakve veze sa bezbednošću, kao što bi se možda moglo pomisliti.

Iako je najveći deo konstrukcije aviona dizajniran tako da letelicu učini bezbednom za putnike, raspored sedišta nije tako pravljen. I uglavnom se ne pravi po zahtevu konstruktora.

Tako je 2010. godine kompanija Rajan er predložila uvođenje aviona bez ijednog sedišta, koji bi mogli da prime što je više moguće putnika.

Upravo je ušteda prostora osnovni razlog ugradnje što većeg fizički mogućeg broja sedišta u kabinu aviona. Zbog toga redovi sedišta nisu u ravni sa prozorima.

Avio-kompanije, kao naručioci letelica, najčešće imaju pravo same da odaberu konfiguraciju u broj sedišta koji može da se ugradi u kabinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: