Tradicionalni letnji koncert: "Trio Sveti" na Kalemegdanu

"Trio Sveti", koji čine Marko Đorđević, Vasil Hadžimanov i Branko Trljić, nastupiće 24. avgusta u bašti Bitef art kafea na Kalemegdanu.

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2017.

13:25

Tradicionalni letnji koncert:
Foto: Promo

Ovaj trio je pravi izraz poštovanja i ljubavi koji članovi ukazuju muzici, publici i jedan drugome, a letnji koncert je već postao tradicija.

Trio Sveti je kreativna demokratija u kojoj su autorski zastupljeni svi članovi grupe. Njihov zajednički izraz je emotivno upečatljiv, spontan, virtuozan, unikatan.
Dobra muzika ne poznaje granice. Ovaj trio to na najbolji način potvrđuje s obzirom na to da "trećina sastava" već dve decenije živi i gradi uspešnu svetsku karijeru hiljadama kilometara od rodnog Beograda.

Reč je o Marku Đorđeviću, za koga čuveni gitarista Lionel Loueke, kaže: "Marko je jedan od najboljih svetskih bubnjara! Poseduje fascinantnu tehniku i istu takvu muzikalnost. Njegova kreativnost i originalnost su razlozi zbog kojih volim da sviram sa njim!"

Marko je nastupao sa muzičarima kao Matt Garrison, Wayne Krantz, Jonah Smith, Clarence Spady, Lucky Peterson, Michael Henderson, Ole Mathisen, Jacques Schwartz-Bart, Garry Willis, Hal Crook, Eli Degibri, Lionel Loueke, Aaron Goldberg, The Itals, The Kung Fu Masters, Chris McDermott, Ole Mathiesen, Sten Hostfalt, The Mason Brothers, Eric Lewis...

Za sobom ima pedesetak albuma, od kojih četiri kao vođa grupe. Predvodnik internacionalne grupe Sveti stacioniran je u Njujorku, a domaći džez auditorijum je imao priliku da se upozna sa njegovom muzikom na otvaranju Beogradskog džez festivala 2007. godine.
Foto: Promo
Modern Drummer magazin ga naziva "bubnjarem svetske klase" i "pravim inovatorom", dok je sajt Jazz.com nazvao njegov poslednji album "virtuoznim". Sarađivao je sa Lionelom Louekeom, Wayneom Krantzom, Ericom Lewisom, Aaronom Goldbergom i drugima. Nedavno je uvršten u knjigu The New Face Of Jazz, kojoj su tema najznačajniji džez muzičari našeg vremena.

Najpoznatiji kao predvodnik VH banda, vodećeg fusion sastava na ovim prostorima.Školovao se na čuvenom Berkliju, a tokom kratkog boravka u Njujorku sredinom devedesetih svirao je sa muzičarima kao što su Matt Garrison, Rodney Holmes, David Binney, Danny Sedownick itd.

Učio je gitaru kod čuvenog Radomira Mihajlovića Točka, a zatim otišao na usavršavanje u Holandiju, gde je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Amsterdamu. Nastupao je sa Decom loših muzičara, Rambom Amadeusom, Vasil Hadžimanov bendom i drugima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: