Bez kazni za zloupotrebe na Kosovu

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.09.2014.

20:32

Default images

Odluka da se roba koja iz Srbije odlazi na Kosovo oslobodi plaćanja PDV-a doneta je uz objašnjenje da će se tako pomoći Srbima na Kosovu jer će roba biti jeftinija. Međutim, prema istraživanju Insajdera, takva Uredba iz 2005. godine dovela je do procvata šverca na Kosovo i štetu za budžet zbog nenaplaćenog PDV-a koja iznosi najmanje 300 miliona evra.

Za to vreme najveći izvoznici iz Srbije na Kosovo robu su prodavali preko albanskih posrednika, tako da Srbi gotovo da nisu imali nikakve koristi od Uredbe već pojedinci i sa srpske i sa albanske strane.

U međuvremenu, kako se menjala vlast, tako su se na Kosovu kao po pravilu pojavljivale nove firme koje su dobijale poslove od države Srbije. Za takve poslove često se iz budžeta izdvajao avans i u iznosu od nekoliko stotina hiljada evra, a da započeti poslovi nikada nisu završeni jer nema adekvatne kontrole. Tako je bilo od 2000. godine do danas i to je sada potvrdio i Anketni odbor Skupštine Srbije.

Članovi Odbora nisu imali mandat da podnose krivične prijave, ali su u izveštaju konstatovali brojne zloupotrebe i predložili Vladi Srbije da od nadležnih institucija zatraži hitnu istragu, kao i da u roku od godinu dana obavesti Narodnu Skupštinu o rezultatima tih istraga.

Međutim, dok izveštaj ne potvrdi Skupština Srbije, on nije obavezujući za državne organe, iako bi oni i bez zvaničnog usvajanja Izveštaja, mogli da koriste materijal koji je sakupio Anketni odbor i pokrenu istrage nezavisno od Skupštine Srbije.

Do danas to nije urađeno.

Momir Stojanović, predsednik Anketnog odbora, SNS: Neke interesne, kriminalno- interesne grupe na severu Kosova i Metohije su formirale jake klanove koji su, koji su umešani između ostalog i u ovo čime se bavi Anketni odbor. Koji su umešani u direktno potkradanje državnih para i to balansiranje između Srbije i Kosova čini mi se da mnogima na severu Kosova, mnogima, nekima, izvinjavam se, većini ne, ali nekim klanovsko- kriminalnim grupama i te kako odgovara. Odgovara i u ovom trenutku.

B92: Dobro, koje su to klanovske grupe?

Stojanović: Pa zna se ko je na severu... ja… pa tim grupama se bavimo, prepoznatljive su po ovim firmama koje se pominju, koje se pominju u izveštaju Anketnog odbora. Prepoznatljive su i kroz istragu, do njih će se doći ako nadležni organi sprovedu istragu prema navodima iz izveštaja Anketnog odbora. Jako će fino doći i videti suštinu problema.

Firma Ibar Invest iz Zubinog Potoka je deoničarsko društvo s većinskim državnim kapitalom, a na njenom čelu je Zoran Jakšić, brat Marka Jakšića, jednog od lidera Srba sa severa Kosova, koji se zalagao za ukidanje PDV-a i koji tvrdi da Insajder svojim izveštavanjem satanizuje Srbe na Kosovu.

Anketni odbor je utvrdio da ova kompanija ima povlašćen položaj i ekskluzivno pravo snadbevanja restorana Društvene ishrane u studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici, kao i snadbevanje kancelarijskim i potrošnim materijalom svih opština koje finansira država Srbija na severu Kosova.

Firma je, kako se navodi u izveštaju Anketnog odbora, ovim institucijama naplaćivala cene znatno više od realnih.

Marko Jakšić: Pa to pitajte njega, ne mene. Jel vi mislite da se ja i time bavim? Koliko koja firma naplaćuje maržu...

B92: Pa da, ali gde je tu patriotizam mislim kada naplaćuje 68 odsto na nabavne cene?

Jakšić: Pa dobro, ja lično da vam kažem u to ne verujem, ali to treba pitati njega, pitate te opštine jednostavno, treba utvrditi pravu istinu, a da li je to tačno ili… ovaj nije tačno… Ja lično sumnjam.

Firme koje posluju na Kosovu obogatile su se zahvaljujući saradnji s državom Srbijom. Bilo da su u pitanju građevinski poslovi ili snabdevanje državnih institucija različitim namirnicama i materijalom, u svakom od poslova pojavljuju se kompanije s jakim političkim vezama.

Kako se menjala vlast, tako su nove firme dobijale poslove. 2012. godine, kada je na čelo Kancelarije za Kosovo postavljen Aleksandar Vulin, posao na Kosovu dobija i firma „DBS Konsel” iz Beograda.

Ova firma dobila je posao ugradnje sistema za video nadzor u Zvečanu, koji je plaćen gotovo milion evra.

Odlukom vlade SNS-SPS, ova nabavka proglašena je poverljivom.

Stojanović: Ne, pazite, morate razlikovati neke stvari. Pazite, ja bih ušao u krivično delo sada... aaaa... ne znam, da ukradem nekako dokumenta iz Kancelarije. Znači, ako je neki, ako je neki projekat, a ja shvatam i žao mi je što o tome pričam, verujte mi da ne bi trebalo da o tome pričamo, jer to nije u nacionalnom interesu, obzirom da na mediju pričamo o tome, mislim da makar s aspekta posla kojim sam se bavio… mislim da ne bi trebali da o tome pričamo... To bi... Postoje neki drugi načini da se to istraži, a to mora neki stručni tim Vlade, ako postoje neke zloupotrebe oko nabavke tih sredstava.

Kako je pokazalo istraživanje novinara Insajdera, a i kako su potvrdili naši sagovornici, vrednost ugovora bila je 105 miliona dinara, što je u tom momentu oko 922 hiljade evra. Plaćanje je bilo avansno.

B92: Ali kakve su to kamere koje koštaju milion evra?

Momir Stojanović: Pa ne znam. Pretpostavljam da se radi o velikoj, velikom prostoru koji treba biti pokriven..

B92: Zvečan nije toliko velik...

Stojanović: Ja ne sporim da je moguća, da je moguća zloupotreba i na tom zadatku. Evo, neka Vlada skine oznaku tajnosti i neka državni organi ispitaju i taj... Ja nemam nikakav problem...

Redakcija Insajdera uputila je molbu Vladi Republike Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju da nam dostave Ugovor za postavljanje sistema za video nadzor u Zvečanu, kao i da odgovore na pitanja da li su kamere postavljene i da li su avansno plaćene 922 hiljade evra. Do danas nam odgovor nije stigao.

Aleksandar Vulin, koji je vodio Kancelariju za Kosovo Vlade Srbije od sredine 2012. do početka 2014. odbio je intervju, uz obrazloženje da ne želi da ima bilo kakve veze s emisijom Insajder. Intervju je odbio i Uroš Čubrilović, vlasnik i direktor firme “DBS Konsel” uz obrazloženje da je čitava nabavka proglašena poverljivom i da o tom ugovoru ne može da govori javno.

S obzirom da je Vlada Srbije čitav posao proglasila poverljivim, na nabavku kamera nije se primenjivao važeći Zakon o javnim nabavkama. Tako oglas za kupovinu kamera nije objavljen ni u Službenom glasniku. Ugovor je potpisan, pare su, kako potvrđuju sagovornici Insajdera, isplaćene unapred, a niko ne može da potvrdi da li su kamere uopšte postavljene.

Zbog neadekvatne kontrole trošenja novca bilo je moguće da se za trinaest godina potroši oko tri milijarde evra po raznim osnovama, a da niko ne zna gde je najveći deo tog novca zapravo završio, jer prema svim činjenicama, nije upotrebljen za ono za šta je namenjen.

Jedna od najvećih pljački budžeta dogodila se zbog krijumčarenja robe između Srbije i Kosova, što je omogućeno Uredbom o oslobađanju od PDV-a za svu robu koja se plasira na Kosovo.

Anketni odbor je zaključio da je takva uredba protivustavna i protivzakonita.

Predstavnici Vlade Vojislava Koštunice 2005. godine kada su odlučili da ukinu PDV na svu robu koja odlazi na Kosovo, uveravali su javnost da je takva Uredba doneta kako bi se pomoglo Srbima na Kosovu, iako oni od toga realno nisu imali nikakvu pomoć. Cena robe je bila ista kao i u centralnoj Srbiji gde se placa PDV.

Momir Stojanović, predsednik Anketnog odbora, SNS: Vi ste boravili u severnoj Mitrovici, cigarete su nešto skuplje, a trebale bi da budu jeftinije, i neka druga roba je skuplja nego u odnosu na Srbiju. I ko je ta nelojalna konkurencija... Hteli smo da vidimo ko snabdeva tržište severne Mitrovice sa robom. I verujte da nismo uspeli samo zbog toga što... To je nemoguće uraditi, evo pokušajte i vi.

Marko Jakšić, član Anketnog odbora, DSS: A na ovaj način je država Srbija pre svega išla sa neplaćanjem poreza da bude konkurentnija pre svega na Kosovu i treba da znate da je negde između, kako sam ja čuo, sad, podaci su različiti, šiptarski su jedni, naši drugi, da negde između 300 i 400 miliona evra godišnje robe stigne na Kosovo.

B92: Pa da, ali ta roba ima istu cenu kao da je prodavana sa porezom, a tu razliku u ceni zadržavaju trgovci.

Jakšić: Pa zadržavaju trgovci, a što bi se mi time bavili?

Prodaja robe bez PDV-a započeta je uredbom iz 2005. godine, kada je Vlada Srbije svu robu koja se plasira na Kosovo oslobodila poreza na dodatu vrednost. Jedan od onih koji se obogatio zahvaljujući odluci Vlade Srbije 2005. godine da se ukine PDV na svu robu koja iz Srbije ide na Kosovo jeste i biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović. On je, prema istragama koje su vođene na Kosovu, naftu iz Srbije na Kosovo krijumčario sa Mentorom Bećirijem, jednim od najpoznatijih pripadnika kriminalnih struktura na Kosovu.

Protiv Zvonka Veselinovića se u Srbiji vode dva postupka. Pred Višim sudom u Pirotu optužen je za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa materijalom za izgradnju puteva na Koridoru 10, a pred Sudom za organizovani kriminal u Beogradu da je nezakonito preuzeo kamione Hipo Lizinga.

U odbrani pred Specijanim sudom tvrdio je da je uhapšen jer mu je Vlada Mirka Cvetkovića namestila postupak nakon što je odbio nalog da skloni barikade sa severa Kosova. Nakon promene vlasti, u decembru 2012. pušten je iz pritvora pošto se Specijalni sud oglasio nenadležnim za njegov slučaj. Ovu odluku kasnije je ukinuo Apelacioni sud, pa je postupak ipak nastavljen, a Veselinović se danas brani sa slobode.

Momir Stojanović: Pazite, ovo što Vi mene pitate toliko sam, pošto sam znao da je to jedna od tema...

B92: Šta, Zvonko Veselinović?

Stojanović: Ne, ne, ne, ne Zvonko, nego promet naftnih derivata s prostora uže Srbije na Kosovo i Metohiju. Znači verujte mi, evo pitaćete svakoga ko je tamo... Nismo imali ni stručnog kapaciteta niti smo ikako mogli da taj posao odradimo...

U međuvremenu, Vlada Srbije je 2013. godine izdala državne garancije za puštanje na slobodu Veselinovićog brata - Žarka Veselinovića - kog je na Kosovu uhapsila policija Euleksa.

Prema dokumentaciji koju je prikupila redakcija Insajdera, Žarko Veselinović je na Kosovu optužen da je pokušao da ubije dvojicu policajaca koji su zaustavili njegovu cisternu sa švercovanim gorivom.

Garancija za njegovo puštanje na slobodu izdata je zajedno s garancijama za Olivera Ivanovića, bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, Dragoljuba Delibašića penzionisanog pukovnika MUP-a Srbije, i Lazu Lazića, aktivnog policajca koji je uhapšen u Štrpcu.

Garancija je izdata jer je Vlada Srbije smatrala da je i Žarko Veselinović uhapšen iz političkih razloga.

Prema odgovoru iz Kancelarije za KiM, garancije su izdate imajući u vidu da su postupci koji se vode protiv njih politički motivisani, da se neosnovano drže u pritvoru i da se krše njihova osnovna ljudska prava.

B92: Koje zasluge za Srbiju imaju Zvonko ili Žarko Veselinović?

Drecun: Sem što ljude koje spominjete mogu da pronađem povremeno u natpisima u novinama, čini mi se da je i u Insajderu bilo govora o njima, ne poznajem ih i ne znam tačno njihovo delovanje tako da ne mogu da govorim o zaslugama za…. kako ste rekli za državu ili za narod?

B92: Za Srbiju.

Drecun: Ja ne mogu da odgovorim na to pitanje jer ne znam to.

Do sada, međutim, nisu pokrenuti postupci protiv onih koji su najviše zaradili na švercu i nije utvrđivana odgovornost najviših državnih funkcionera za zloupotrebe koje su se dešavale devet godina - od uvođenja Uredbe, za koju je i Anketni odbor našao da je nezakonita i neustavna, do uspostavljanja integrisanih prelaza – tokom kojih je budžet Srbije oštećen za najmanje 300 miliona evra.

Obrazloženje predsednika Anketnog odbora je da je problem šverca bio previše komplikovan.

Momir Stojanović, predsednik Anketnog odbora, SNS: Nemoguće je. Predstavnici Poreske uprave koji su bili u timu tvrdili su mi, a ja sam morao da prihvatim, da je to potpuno nemoguće utvrditi. Bojim se da to neće moći nikad biti utvrđeno.

B92: Ali to smo mi, mislim ekipa Insajera je to utvrdila...

Stojanović: Ja vam čestitam, mi nismo to uspeli. To je iziskivalo daleko veće vreme.

B92: Da ali neko je zloupotrebio taj novac...

Stojanović: Jeste...

B92: Neko se obogatio na tome...

Stojanović: Pretpostavljam. Sasvim sigurno da jeste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: