Insajder: Nastavak "patriotske" pljačke

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

17:06

Default images

Pod izgovorom pomoći ugroženom stanovništvu na Kosovu, građani Srbije kroz budžet u proseku i dalje izdvajaju stotine hiljada evra dnevno i to za propale projekte, za neizgrađene zgrade, hale, puteve, za provizije privatnim firmama, za finansiranje fiktivnih javnih preduzeća.

U izveštaju Anketnog odbora koji su činili predstavnici svih političkih stranaka zaključeno je da su zloupotrebe novca građana Srbije na Kosovu poprimile “zabrinjavajuće razmere”.

Predsednik Anketnog odbora bio je Momir Stojanović general u penziji, član Srpske napredne stranke i aktuelni predsednik skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti.

B92: Kako je moguće da niko u državi ne kontroliše kako se troši novac svih građana?

Momir Stojanović: To govori da institucije proteklih dvanaest godina nisu bile dorasle svom zadatku. Vi me pitate nešto što nije moja ingerencija, ali u suštini treba utvrditi ko je proneverio pare poreskih obveznika namenjene Kosovu i Metohiji i time postigao dvostruku štetu po ovu državu.

B92: Ali to znači da ni Vi ne znate gde odlazi taj novac koji se nenamenski troši?

Stojanović: Ne.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije kaže da pomoć nije stizala onima kojima je bila potrebna.

Drecun: Evidentno je da ta pomoć nije dolazila do onih kojima je potrebna i to je ono što je posebno teško.

Marko Jakšić godinama je važio za jednog od najuticajnijih ljudi na severu Kosova. Član je glavnog odbora Demokratske stranke Srbije, bivši poslanik te stranke u Skupštini Srbije, ali i član Anketnog odbora za Kosovo i Metohiju. On je sve do sada odbijao razgovor za Insajder pod izgovorom da je stav DSS da ne sarađuju sa B92. Pristao je na razgovor posle završetka rada Anketnog odbora o zloupotrebama na Kosovu. Međutim i pored svih iznetih dokaza tvrdi da i dalje ostaje pri stavu da su Srbi sa Kosova satanizovani u serijalu emisije Insajder.

B92: Znači da mi time što smo izveštavali o zloupotrebama na Kosovu satanizujemo celokupan narod na Kosovu, s posebnim akcentom na Srbe na severu?

Jakšić: Pa o njima ste najviše i pisali.

B92: Nismo govorili o Srbima na severu, govorili smo o kriminalcima na severu. Kako zaštita kriminalaca pomaže Srbima na kosovu?

Jakšić: Kriminalci nisu samo na severu, jel ima kriminalaca na jugu...

B92: Jel treba da štitimo kriminalce?

Jakšić: Ne, pa Bože sačuvaj.

U međuvremenu, redakcija Insajdera prikupila je podatke i o svim trošenjima novca za poslednje dve godine. Za razliku od prošlog serijala, kada mnoge državne institucije, agencije i javna preduzeća nisu dostavili podatke o svojim troškovima i kada smo došli do podatka da se dnevno za Kosovo u proseku izdvaja minimum 650.000 evra, ovaj put su svi dostavili kompletne informacije, pa se ispostavilo da prema zvanicnim podacima gradjani Srbije u proseku izdvajaju preko 867 hiljada evra dnevno. Sve dokaze o tome gledacete u nastavku “Patriotske” pljacke . Insajder je na programu je u ponedeljak u 21h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: