Albanija rekla "NE" Kosovu, šta se krije iza molbe Tačija?

Albanija je rekla "NE" Kosovu na zahtev Prištine da građanima Kosova dodeli albanske pasoše jer građani Kosova neće da trpe što su izolovani od ostatka Evrope.

Izvor: Prva

Četvrtak, 12.10.2017.

19:42

Albanija rekla
Foto: GettyImages

Ekipa Prve televizije je istraživala šta se krije iza molbe Hašima Tačija albanskom predsednku: Stvaranje velike Albanije ili je u pitanju čist očaj?

Isto je crven ko srpski, ima prepoznatljivog dvoglavog orla. Sa njim se može put pod noge i znajući to, Hašim Tači je zatražio od Iljira Mete da građanima Kosova omogući da postanu i državljani Albanije

"Ali je ovde suština u tome da ipak postoje te ideje koje se zalažu za što bliže povezivanje Tirane i Prištine, ne bih da kažem, ali liči na stvaranje jedne države", smatra šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na taj potez Tači se odvažio jer kako kaže Evropa Kosovare drži u izolaciji. A u stvari, Priština kao i ranije Beograd mora da ispuni dva uslova da bi dobila bezvizni režim: da već jednom završi demarkaciju granice sa Crnom Gorom i ono teže - nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Iz Tirane im poručuju da domaći iz Brisela mora da se uradi

"Ali da Albanija svima da državljnastvo to nije rešenje, samo bi još više zakomplikovalo situaciju. Ja razumem frustraciju kosovskih lidera, ovo je više potez očajnika nego pravi predlog. Ne vreujem da je Tači mislio ozbiljno". kaže Remzi Lani, s Albanskog instituta iz Tirane.

Nemaju samo Albanci taj problem, već i Srbi sa Kosova. Ni oni nemaju srpski pasoš, ni oni ne mrdaju dalje od svog dvorišta. državljanstvo i druge izvode moraju da vade u Nišu, pa se često odjavljuju i fiktivno prijavljuju po adresama po Srbiji. Dakle, muka je i jednima i drugima.

"Mislim da je to opet jedan apel da se da se rešava pitanje Kosova i tih nekih konkretnih životnih pitanja. Bez tog poltičkog rešenja, to mora da se rešava", smatra
Hedvig Morvai, iz Evropskog fonda za Balkan.

Interesantno je da su Albanci do sada svojim sunarodnicima na Kosovu izašli u susret, tako da oni uz ličnu kartu prelaze granicu, a dele i stolicu i sto po ambasadama i konzulatima, ali pasoš, on je izgleda već skuplja roba.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: