Haos u Virdžiniji, ima mrtvih; Gradonačelnik: Idite kući

Na protestnom skupu u Šarlotsvilu dogodio se incident, kada je automobil uleteo u gomilu ljudi. Jedna osoba je tom prilikom izgubila život.

Izvor: B92

Subota, 12.08.2017.

21:39

Haos u Virdžiniji, ima mrtvih; Gradonačelnik: Idite kući
Foto: Tanjug/AP

Najmanje 19 osoba je povređeno kada je auto uleteo u ljude, prenosi AP.

"Policija Šarlotsvila i države Virdžinija su na terenu, gde su prijavljena tri incidenta sa automobilima. Prijavljene su višestruke povrede", navodi se u policijskom saopštenju, prenosi AFP.

Jedan od svedoka izjavio je da je desetak osoba povređeno u incidentu koji je on nazvao "namernim", kao i da je jedna devojka zadobila povrede kada se automobil vratio malo unazad i opet udario.

Prema iskazima još nekoliko svedoka, povređeni su učesnici kontramitinga, kojim su želeli da negoduju zbog mitinga među kojima su bili pristavlice Kju Kluks Klana i simpatizeri neo-nacista.

Na lice mesta brzo su stigla ambulantna kola.

"Srce mi je slomljeno zbog gubitka života. Apelujem na ljude dobre volje – idite kući", napisao je na Tviteru gradonačelnik Šarlotsvila Majk Signer.

Zvaničnici u Šarlotsvilu u Virdžiniji proglasili su vanredno stanje nakon što su izbili veliki sukobi na skupu nacionalista. Opširnije - OVDE.

Učesnici mitinga "Ujedinimo desnicu" protive se planovima lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Lija, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva. Ubrzo je organizovan i kontramiting. Tragedija se dogodila u već napetoj atmosefori, dva sata posle skupa ekstremne desnice, koju je policija rasterala suzavcima.

Lokalni mediji su pre skupa strahovali od nasilja pošto je u Virdžiniji zakonom dozvoljeno posedovanje i nošenje oružja na javnom mestu.

Vlasti Virdžnije su pre skupa proglasili vanredno stanje kako bi prema zakonu mogli da rasporede dodatne snage bezbednosti.

Samo nekoliko sati kasnije, policijski helikopter koji je nadgledao protest srušio se u obližnju šumu.

Kako su ranije naveli analitičari, posle pobede Donalda Trampa i uspona ekstremističkog pokreta "alt-right" (alternativna desnica), novom usponu se nada i Kju Kluks Klan.

KKK zagovara superiornost bele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam. Radi ugnjetavanja američkih crnaca i drugih društvenih ili etničkih grupa, taj pokret je nekada koristio i terorističke metode, zastrašivanje i nasilje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: