Grčka će priznati gej brakove

Nova levičarska vlada Grčke obećala je da će istopolnim parovima dati legalan status.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2015.

23:44

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

To je odgovor na odluku Suda za ljudska prava Saveta Evrope iz 2013. godine kojom je Atina osuđena zbog diskriminacije.

Ministar pravosuđa Nikolaos Paraskevopulos rekao je danas u Skupštini Grčke da bi "građansko partnerstvo", uvedeno u Grčkoj 2008, moglo biti prošireno i na homoseksualne parove, ali nije rekao kada.

Pre dve nedelje je radikalno levičarska stranka Siriza pobedila konzervativce na vanrednim parlamentarnim izborima i formirala koalicionu vladu s desničarskom, nacionalističkom strankom Nezavisni Grci koja je svojevremeno bila protiv legalizacije homoseksualnih parova.

Sud za ljudska prava Saveta Evrope naložio je da grčka država isplati odštetu tužiteljima koji su osporili njen propis o "građanskom partnerstvu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: