Albanci traže što i Srbi sa severa?

Albanci sa juga Srbije će iz Preševa uputiti zahtev Vladi u Beogradu, da se po uzoru na sever Kosova, u Srbiji formira zajednica albanskih opština.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 09.03.2013.

10:49

Default images

Skupština Albanaca odbornika Preševske doline od danas je telo koje će Albance s juga predstavljati pred domaćim i međunarodnim političkim subjektima.

Ova Skupština je od Vlade zatražila hitne i konkretne mere za rešavanje njihovih problema.

Odbornici su ostali pri svom ranijem političkom stavu po kome, u političko-institucionalnom smislu, treba da imaju najmanje onoliko koliko imaju Srbi na severu Kosova.

Oni traže da ovog puta srpska vlast brže reaguje i pronađe rešenje za njihove probleme.

Sednica Skupštine odbornika Albanaca Preševske doline, kako glasi puno ime ovog najvišeg političkog tela Albanca, a koje čini 74 odbornika Albanaca u Skupštinama Bujanovca, Preševa i Medveđe, najavljena je juče iznenada.

U dokumentu pod nazivom "Urgentne mere za rešavanje problema Albanaca Preševske doline" traži se rešavanje bezbednosnih, ekonomskih pitanja, pitanja upotrebe jezika, pravopisa i simbola, decentralizacija sudstva, pitanje obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

Predsednik opštinskog odbora Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Bujanovcu Šaip Kamberi kaže za B92 da se radi se o "posebnim merama koje republički organi treba da preduzmu u cilju poboljašanja prava Albanaca".

Na današnjoj, devetoj po redu sednici ovog tela usvojen je Poslovnik o radu kojim je ustanovljeno Predsedništvo sa 11 članova, kao najviši organ i predsednik Predsedništva koji će se po principu automatizma, menjati na svakih šest meseci.

Na novinarsko pitanje da li je Skupšina Albanaca odbornika Preševa Medveđe i Bujanovca samo drugo ime zajednice opština koju već imamo na severu Kosova, Skender Destani, predsednik demokratske unije Doline (DUD) je odgovorio potvrdno.

Međutim, lider Demokratske unije Albanaca (DUA) Rahmi Zuljfiju bio je precizan, objasnivši da su događaji nametnuli ovakav scenario.

"Skupština je tu, a mi sada čekamo dalji razvoj događaja. Sasvim je normalno da sve oblike vlasti, koje dobije zajednica opština na severu Kosova, da će dobiti i Skupština Albanaca Preševske doline. Mi ne tražimo ni više ni manje od toga," kaže Rahmi Zuljfiju.

Članovi Predsedništva biće lideri šest političkih stranaka, predsednici opština i predsednici skupština, a prvi predsednik biće Šaip Kamberi, potpredsednik Partije za demokratsko delovanje, najjače političke snage Albanaca na jugu Srbije.

Takođe, najavljeno je da će se uskoro izaći sa konkretnim zahtevima za asimetričnu decentralizaciju ove tri opštine. Ragmi Mustafa, predsednik opštine i lider Demokratske partije Albanaca, najjače političke partije u Preševu, odbio je sinoć da za B92 kaže razloge zbog kojih je sednica sazvana tako hitno.

"Mi ćemo na toj sednici odborniciima ponuditi jedan dokument, koji će biti naša platforma u predstojećim dogovorima Beograda i Albanaca Preševske doline", kratko je rekao sinoć Mustafa.

Na isto pitanje slično je odgovorio i Skender Destani lider Demokratske unije Doline, rekavši da će ovim dokumentom Albanci odgovoriti na ponudu službenog Beograda o normalizaciji odnosa, koja im je pre desetak dana dostavljena posredstvom Koordinacionog tela za ove tri opštine.

Podsetimo da je 25. februara u bujanovačkoj kancelariji Misije OEBS, započeo dijalog Zorana Stankovića, predsednika Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu sa liderima političkih partija Albanaca juga Srbije.

U tom dijalogu albanska strana je Beogradu i relevantnim medjunarodnim subjektima uputila pismo u kome su svi problemi ove nacionalne zajednice formulisani u osam zahteva.

Albanci juga Srbije smatraju da će te probleme ubuduće brže rešavati jedno telo koje treba da bude kopija Zajednice srpskih opština na severu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: