Policajci KPS-a ispitivani

Dvojica pripadnika KPS, uhapšenih u rejonu Merdara, pušteni iz pritvora. Oni su saslušani i protiv njih će biti podneta krivična prijava, kaže Ivica Dačić.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.04.2012.

14:07

Default images

Šukri Binaku (45) i Sami Bećiri (36) su prebačeni nešto posle 14 sati u stanicu granične policije u selu Lužane u opštini Podujevo, gde su ih pripadnici Euleksove policije i Kfora ispitivali više od četiri sata.

Nakon tog saslušanja, oni su prebačeni na mesto gde su u subotu uhapšeni i na licu mesta je izvršena rekonstrukcija događaja, kojoj su prisustvovali istražioci Euleksa i Kfor-a.

Prištinski mediji su javili da su Binaku i Bećiri negde oko 18 sati stigli svojim kućama, dodajući da nijedan od dvojice uhapšenih nije želeo da komentariše događaj.

Kako su preneli mediji, jedan od njih je rekao da su uhapšeni na mestu dosta udaljenom od mesta gde su slikani.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica dačić ranije danas je rekao da je upoznat sa izjavama Redžepija i (predsednice Kosova Atifete) Jahjage da su uhapšeni policajci bili na zadatku i poručio im da "gledaju svoja posla", zapitavši na kakvom su to zadatku bili na teritoriji centralne Srbije.

"Uhapšeni su zato što su nosili oružje i u uniformama bili na teritoriji centalne Srbije. Ne zalazim u to da li je to bilo namerno ili greškom i ponavljam da je Žandarmerija samo obavljala svoju dužnost", rekao je Dačić nakon obilaska Termoelektrane "Kostolac".

Nemamo nameru, dodao je, da "zaoštravamo odnose" i naglasio da je njemu, kao resornom ministru, jedino bitno da budu procesuirani uz krivične prijave.

"Imajući u vidu da su pušteni uhapšeni Srbi, ni mi nemamo ništa protiv da i u ovom slučaju sud radi svoj posao", naglasio je Dačić.

Redžepi je za Radio "Slobodna Evropa" potvrdio da su dvojica kosovskih policajaca pušteni iz pritvora.

"Oni su oslobođeni danas", rekao je on i dodao da Kfor istražuje mesto gde su policajci bili uhapšeni i da će o tome obavestiti javnost.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići rekao je danas, komentarišući hapšenje dvojice policajaca, da je taj događaj pokazao da "Srbija i dalje vodi istu politiku kao u vreme Slobodana Miloševića".

Dvojica pripadnika kosovske policije uhapšena su kod Merdara na teritoriji centralne Srbije, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić prošlog vikenda, dok su zvaničnici Kosova isticali da su uhapšeni na teritoriji Kosova.

Dačić je u subotu izjavio i da su uhapšeni sa sobom imali dve automatske puške, dva pištolja i specijalnu opremu za merenje daljine.

Kocijančić: Hapšenje pripadnika KPS nije kidnapovanje

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, izjavila je da se hapšenje dvojice kosovskih policajaca kod Merdara ne može nazvati kidnapovanjem, i pozvala Beograd i Prištinu da problem rešavaju dijalogom, a ne selektivnom primenom zakona.

"Ja ne bih koristila taj termin", rekla je Kocijančićeva na redovnom brifingu za novinare u Briselu, komentarišući izjavu Bajrama Radžepija da su policajci "kidnapovani".

Ona je podsetila da je evropski posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine Robert Kuper prošlog petka pozvao obe strane da izbegavaju selektivnu primenu zakona i problem rešavaju kroz dijalog.

"Mi smo u stalnom kontaktu sa obe strane", rekla je Kocijančićeva i istakla da u Briselu pažljivo prate razvoj situacije nastale nizom uzajamnih hapšenja za koja i u Beogradu i u Prištini tvrde da su u skladu sa zakonom.

Najpre su prošle nedelje na Kosovu uhapšena četvorica radnika "Pošte Srbije", kod kojih su pronađeni izborni spiskovi za srpske izbore na Kosovu. Oni su optuženi za podrivanje bezbednosti kosovske države.

Nakon toga su srpske vlasti na prelazu Končulj uhapsile dva kosovska sindikalna radnika, koji su optuženi za šverc droge i špijunažu, da bi potom došlo do hapšenja dvojice policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: