Rusija upozorila SAD: "Dalje prste" od Venecuele

Rusija, koja podržava aktuelnog predsednika Venecuele, upozorila SAD da se vojno ne mešaju u krizu u toj zemlji jer bi to moglo da ima katastrofalne posledice.

Izvor: B92, Sputnjik

Četvrtak, 24.01.2019.

10:23

Rusija upozorila SAD:
Foto: Thinkstock

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov je za časopis "Međunarodni život" izjavio: "Upozoravamo Sjedinjene Američke Države da se vojno ne mešaju u situaciju u Venecueli. Smatramo da bi to bio katastrofalan scenario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi."

Rusija će nastaviti da podržava Venecuelu, koja je njen strateški partner, i braniće suverenitet Karakasa, saopštio je Rjabkov.

On je dodao da Moskva žali što i Organizacija američkih država (OAD) vrši pritisak na legitimnu vlast Venecuele.

"Prateći razvoj situacije u Venecueli vidimo težnju određenih država, među njima i SAD, da koriste različite vrste platformi, uključujući Organizaciju američkih država, za jačanje pritiska na nama prijateljsku Venecuelu, pod različitim izgovorima“, rekao je Rjabkov.

U svakom slučaju, Rusija će nastaviti da sarađuje sa ovom latinoameričkom zemljom u svim oblastima, preneo je Sputnjik.

Podsetimo, nakon višednevnih protesta u gradovima širom Venecuele zbog nepriznavanja Madura za predsednika, lider opozicije i predsednik Nacionalne skupštine, jedinog tela pod kontrolom opozicije, Huan Gvaido proglasio je sam sebe za predsednika tokom protesta u Karakasu.

Maduro tvrdi da je reč o državnom udaru iza kog stoje SAD. Njemu su podršku, do sada, dali Rusija i Turska. Istovremeno, demonstracije su nastavljene, a u njima u sukobima sa snagama reda, ima i žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: