"Stao pred Putina i okrivio SAD za rusku agresiju"

Istaknuti republikanski i demokratski članovi Kongresa SAD oštro su kritikovali predsednika Donalda Trampa.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.07.2018.

20:10

Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemliancenko

Kako navode, Tramp nije uputio snažno upozorenje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu o mešanju u američke izbore.

Tramp je zapravo, ocenjuju oni, poslao Moskvi poruku o slabosti SAD, prenosi Rojters.

"Predsednik Tramp je propustio priliku da Rusiju odlučno učini odgovornom za mešanje 2016. i da uputi snažno upozorenje u vezi sa budućim izborima. Takav odgovor predsednika Trampa će Rusija videti kao znak slabosti i to će stvoriti daleko više problema nego što će ih rešiti", izjvio je senator Lindzi Grejem, visoki član Republikanske partije i član Komiteta Senata za oružane snage.

Ona je tim rečima komentarisala Trampove izjave na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom posle samita u Helsinkiju.

Tramp je danas, stojeći pored Putina pred novinarama, rekao da nema razloga da smatra da je Rusija hakovala američke izbore 2016. kako bi njemu pomogla da pobedi i istakao da je Putin "izuzetno snažno to danas porekao". Lider demokrata u Senatu Čarls Šumer rekao je da je Trampov pristup u Helsinkiju danas bio bez presedana za jednog lidera SAD.

"Da predsednik SAD stane na stranu predsednika Putina protiv sprovođenja američkog zakona, američkih vojnih zvaničnika i američkih obaveštajnih službi je nesmotreno, opasno i dokaz je slabosti", ocenio je Šumer.

Još jedan republikanski senator Džef Flejk okarakterisao je Trampove reči kao "sramotne".

"Nikad nisam ni pomislio da ću doživeti dan kada će naš američki predsednik stati pored ruskog predsednika i okriviti SAD za rusku agresiju. To je sramotno", zaključio je Flejk.

Predstsavnik Džimi Gomez je rekao da Tramp nastavlja da prodaje SAD Putinu i Rusiji, "ne uspeti da braniš SAD je na granici izdaje", rekao je Gomez.

Tramp je rekao da je istraga specijalnog tužioca Roberta Mulera o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. bila "katastrofa" za SAD i da je doprinela razdvajanju dve zemlje.

Ponovio je da nije bilo nikakvog dosluha između njegovog izbornog štaba i Rusa i da je on pobedio na izborima na potpuno fer način.

On je rekao da mu je Putin vrlo čvrsto negirao da je bilo ikakvog mešanja u američke izbore.

Upitan na konferenciji za novinare da li optužuje Rusiju za loše veze između dve zemlje Tramp je odgovorio: "Smatram obe zemlje odgovornim. Mislim da su SAD bile glupe" zbog sprovođenja te istrage.

Bivši šef CIA Džon Brenan, na tom mestu od 2013. do 2017, ocenio je da je ponašanje Trampa u Helsinkiju bilo "ništa manje od akta izdaje".

"Ne samo da su Trampove reči bile imbecilne nego je potpuno u Putinovim rukama. Republikanci patriote gde ste", napisao je Brenan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: