Stiže novi zakon o saobraćaju; Vozači, evo nekih novina

Vlada Srbije trebalo bi, kako saznaje "Blic" u četvrtak da usvoji predlog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. U njemu vozače čeka nekoliko novina.

Izvor: Blic

Sreda, 18.10.2017.

07:38

Stiže novi zakon o saobraćaju; Vozači, evo nekih novina
Foto: Getty Images

Smanjenje kazne za manja prekoračenja brzine, vožnja zaustavnom trakom, duže važenje probne vozačke dozvole, smanjen dozvoljen nivo alkohola u krvi, izmene u vezi sa auto-sedištima za decu...samo su neke od njih, saznaje taj beogradski list.

"Blic" je u današnjem izdanju napravio listu najznačajnijih novina koje će sačekati vozače kada se zakon usvoji. Prenosimo neke od njih:

- Za decu će biti obavezno homologovano sedište sve dok dete ne poraste do 135 cm, a za starije od četiri godine može se koristiti bezbednosno sedište;

- Biće dozvoljeno preticati preko pune linije, ali samo motocikle, traktore, radne mašine i sl;

- Dosadašnja granica za dozvoljen nivo alkohola u krvi biće smanjena i po novom zakonu će iznositi svega 0,2 promila. Takođe i kazne za vozače uhvaćene sa većom količinom alkohola ukrvi od dozvoljene biće izmenjene. Na primer, za onoga ko bude imao preko 2 promila sledi kazna od 30 do 60 dana zatvora, zabrana vožnje najmanje devet meseci, gubitak 14-16 poena;

- Preciznije određivanje nasilničke vožnje, u koju će spadati preticanje preko pune linije, prelasci preko crvenih semafora, prekoračenja brzina - preko 90 kilometara na sat u naselju i 100 van naselja. I za nasilničku vožnju predviđene su najstrože kazne, poput vožnje u pijanom stanju;

- Velika novina je i to što će vozači koji su tek položili vozački ispit ubuduće morati dve godine da koriste probnu vozačku dozvolu i pridržavaju se svih mera koje ona podrazumeva;

- Kazna za vožnju zaustavnom trakom je smanjena, a izmenjene su brojne druge kazne, poput one za nevezivanje pojasa. Kazna za taj prekršaj iznosiće 10.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: