Tanin: Što pre nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Šef misije UNMIK na Kosovu Zahir Tanin ocenio je da je briselski dijalog usporen političkim procesima u Beogradu i Prištini i da ga treba što pre nastaviti.

Izvor: Beta

Sreda, 16.08.2017.

17:13

Tanin: Što pre nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Tanin je na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o Kosovu rekao da je sprovođenje postignutih sporazuma bilo nepotpuno i da treba izgraditi međusobno poverenje.

Tanin je u obraćanju sednici video-linkom ukazao na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu kao pokušaj da se izbegne da se taj problem prenese na sledeću generaciju.

Dodao je da je o ideji o unutrašnjem dijalogu razgovarao s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem tokom posete Srbiji prošle sedmice.

Ocenivši da je rešavanje kosovskog pitanja "dug, komplikovan i često bolan proces", Tanin je rekao da treba naći trajno i održivo rešenje koje je u interesu svih.

"Potrebno je liderstvo svih uključenih strana ako želimo trajan mir u regionu Zapadnog Balkana", rekao je Tanin, ocenivši da je stabilnost na Kosovu važna za stabilnost u celom regionu i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Prevazilaženje nepoverenja dve strane je dugoročan proces, rekao je Tanin i dodao da su "mnogi nerešeni slučajevi nestalih s Kosova i dalje ozbiljna prepreka suštinskom poverenju".

Povodom parlamentarnih izbora na Kosovu 11. jula, Tanin je rekao da je važno da Kosovo nastavi da bude ozbiljno i odgovorno, a da međunarodna zajednica i svi partneri treba da daju podršku i doprinesu stabilnosti.

Osvrnuvši se na samit lidera zemalja Zapadnog Balkana u Trstu, Tanin je rekao da je regionalna saradnja na svim nivoima važna za evropsku integraciju svih zemalja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u Izveštaju o aktivnostima Unmika i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula ocenio da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima i pozvao je obe strane da ožive taj proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: