Dodik i Cvijanović: Ustavni sud opet razbija RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Ustavni sud BiH potvrdio da je političko a ne pravosudno telo.

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2017.

15:26

Dodik i Cvijanović: Ustavni sud opet razbija RS
Foto: Tanjug, arhiva

Kako je naveo, to je potvrđeno time što je Ustavni sud BiH odbio apelaciju Pravobranilaštva RS u vezi sa knjiženjem vojne imovine.

To je samo jedna u nizu odluka Ustavnog suda BiH koja je politički dirigovana i direktno uperena protiv Republike Srpske, rekao je Dodik, a prenose Nezavisne.com.

"Da budem do kraja iskren, ova odluka za mene nije iznenađenje ako se ima u vidu da Ustavni sud BiH u kontinuitetu donosi antiustavne i političke odluke. Ne postoji zakon koji kaže da BiH ima imovinu, te prema tome ne postoji nijedan pravni osnov za knjiženje bilo koje lokacije ili objekta na BiH", rekao je Dodik i dodao da odluka Ustavnog suda duboko zadire i u temelje Dejtonskog sporazuma, jer prema tom sporazumu Republici Srpskoj pripada 49 odsto teritorije, a primenom odluke odnos 49:51 biće narušen.

Predsednica Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da odluka Ustavnog suda BiH potvrđuje da je na delu otimačina teritorije Republike Srpske, kao i da je to sinhronizovana akcija, koja dolazi sa nivoa BiH i iz "kuhinje delova međunarodne zajednice, usmerena na razvlašćivanje Srpske".

Cvijanovićeva je naglasila da je Ustavni sud BiH, po ko zna koji put, pokazao da nastupa sa pozicije sprovođenja pojedinačnih političkih ciljeva, a ne s pozicije prava, te dodala da uporište za ovakvu odluku ne postoji ni u Ustavu, ni u Dejtonskom sporazumu.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnetu protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" u Han Pijesku bude uknjižen kao imovina BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: