Italija: Niska izlaznost u drugom krugu lokalnih izbora

Nizak odziv obeležio je drugi krug lokalnih izbora u Italiji, na kojima građani više od 100 italijanskih gradova biraju svoje čelnike.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.06.2017.

15:17

Italija: Niska izlaznost u drugom krugu lokalnih izbora
Ilustracija: Thinkstock

Do podneva zabeležna je izlaznost od 14,9 odsto, što predstavlja pad u odnosu na odziv u isto vreme u prvom krugu izbora pre dve nedelje, koji je iznosio 19 odsto.

Kako navodi Rojters, drugi krug izbora za gradonačelnika mogao bi da ojača stranke desnog centra uoči opštih izbora u Italiji, koji bi trebalo da se održe za manje od godinu dana.

Izbori bi, takođe, mogli da budu test trenutnog političkog raspoloženja u Italiji, u kojoj postepeni ekonomski oporavak još nije poboljšao životne standarde većine Italijana ili značajno smanjio nezaposlenost.

U zemlji je pojačano antievropsko osećanje proteklih godina, podstakuto politikom štednje koje je nametnula EU i talasom migranata koji dolaze iz severne Afrike, a u Rimu dominira osećanje da je prepušten sam sebi da se izbori s tim.

Očekuje se da će oko 4,3 miliona glasača izaći danas na birališta u opštinama gde nijedan kandidat nije osvojio više od 50 odsto glasova u prvom krugu izbora, 11. juna.

Kandidati desnog centra, uz podršku antimigrantske "Severne lige" i pokreta bivšeg premijera Italije biznismena Silvija Berluskonija "Napred Italija", ostvarili su dobre rezultate u prvom krugu, i bili su ispred ostalih u 13 od 22 provincijske prestonice koje glasaju u drugom krugu.

Kandidati levog centra, uz podršku vladajuće Demokratske partije vodili su u šest, dok je u tri grada vodeći kandidat bio nezavistan i bez podrške ijedne strane.

U prvog krugu lokalnih izbora u Italiji populistički Pokret 5 zvezdica pretrpeo je težak udarac pošto njegovi kandidati u sedam gradova nisu uspeli da se plasiraju u drugi krug glasanja.

Izlazne ankete će biti objavljene za šest gradova kada se zatvore biračka mesta u 23 sata, a prve projekcije na osnovu prebrojavanja glasova će biti objavljene 45 minuta kasnije.

Rezultat današnjih izbora mogao bi da posluži i kao poziv na ujedinjenje stranaka desnog centra, koje su u konkurenciji na nacionalnom nivou, ističe britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: