Nacrt Zakona o stečaju

Izvor: B92

Četvrtak, 03.04.2003.

16:23

Default images

Centar za unapređenje pravnih studija predstavio je članovima Samostalnog sindikata Srbije Nacrt zakona o stečaju. Predložene odredbe stečajnog zakona predstavnici sindikata nisu prihvatili sa odobravanjem.

S druge strane, profesorka Vesna Rakić-Vodinelić kaže da predloženi nacrt zakona predviđa "veći stepen pravne sigurnosti", kao i da je zasnovan na iskustvima zemalja u okruženju. U nacrtu su precizirane i odredbe kojima se reguliše radni odnos zaposlenih, kao i ovlašćenja stečajnog upravnika. Prema tim odredbama razlog za otkaz je otvaranje stečajnog postupka, a o otkazu odlučuje stečajni upravnik, koji, prema rečima profesorke Rakić-Vodinelić, može i da zaposli potreban broj radnika radi okončanja započetih poslova. "Razlog za opravdani otkaz ugovora o radu, i kad se radi o zaštićenim kategorijama radnika, može se dati i onim radnicima koji uživaju psoeban položaj i zbog materinstva, majkama, onima koji su privremeno nesposobni za rad zbog povrede na radu ili zbog profesionalne bolesti, radnicima koji se nalaze na odsluženju vojnog roka. Odgovor na pitanje koji će radnici dobiti otkaz, ne treba da bude prepušten slobodnoj volji stečajnog upravnika, nego treba da zavisi od toga u kom pravcu ide stečaj", rekla je Rakić-Vodinelić.

Vesna Rakić-Vodinelić je dodala i da "radni odnos ne prestaje danom stečaja", kao i da je zakonom predviđena mogućnost da se "ne mora poštovati rok za otkaz, koji je predviđen ugovorom o radu – već taj rok može da bude i kraći". U tom slučaju, navela je, "radnik ima pravo na naknadu štete", ukoliko dokaže da mu je šteta pričinjena.

Penzionisani sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević kritikovao je odredbu "privremenog angažmana" pojedinaca, u preduzećima koja su u stečajnom postupku, čiji je zadatak, kako je ocenio, da "sahranjuju privredne subjekte". "Ja ovde primećujem ovlašćenje koje može da iritira i zaposlene i sindikate. Primećujem ovlašćenje prinudnog upravnika da zapošljava, da prima nove radnike bez ikakvog ograničenja. To mi se ne dopada i meni se čini da sindikati treba da obrate pažnju, pa da vidi da li je optimalno rešenje. Tu se po mom osećaju javlja neka nova profesija, 'grobara' – ako tako mogu da kažem - koji će biti u radnom odnosu samo u tim prilikama", rekao je Ivošević.Predloženi Nacrt zakona oštro je kritikovao i predsednik Samostalnog sindikata Srbije Milenko Smiljanić rekavši da je zakon donet s namerom da "što efikasnije okonča proces sahranjivanja privrednih subjekata". "Mislim da je mnogo buke oko tog zakona i da on sa aspekta sindikata ne predstavlja ništa novo. Što se tiče radničkih prava u stečaju i njihovog namirivanja kao stečajnog dužnika, ne vidim nikakvu novinu, čak mislim da se prevashodno zakon okreće nekim drugim poveriocima u odnosu na preduzeće koje je zapalo u stečaj", rekao je Smiljanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: