Interpol raspisao potrenicu za Fudžimorijem

Izvor: B92

Nedelja, 09.03.2003.

10:53

Default images

Interpol je raspisao međunarodnu poternicu za bivšim predsednikom Perua Albertom Fudžimorijem, između ostalog zbog ubistva, saopštio je u subotu peruanski ministar pravde Fausto Alvarado. Poternica Interpola je "važan korak" u naporima Perua da izvede bivšeg šefa države pred lice pravde, piše u saopštenju ministra Alvarada. Fudžimorij je bio predsednik Perua od 1990. do 2000, kada je pobegao u Japan. Njemu se stavljaju na teret ubistvo s otežavajućim okolnostima, teške povrede i otmice ljudi. Poternica koju je objavila Međunarodna organizacija kriminalističke policije (Interpol), naći će se u "bazi podataka traženih osoba u 180 zemalja članica organizacije", a trebalo bi da bude primenjiva i u Japanu, precizirao je ministar Alvarado. On je dodao da će taj slučaj biti tretiran na diplomatskom nivou. Međunarodna poternica, koju su pokrenule peruanske vlasti, raspisana je ubrzo nakon bega Fudžimorija u Japan. U njoj se bivši predsednik Perua tereti za "teško kršenje ljudskih prava", posebno za njegovu moguću umešanost u dva masakra počinjena 1991. i 1992. usred borbe protiv terorističkih delatnosti maoističke organizacije Svetleća staza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: