Kokoškov za B92: Džentriju dugujem ulazak u ovu ligu

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2003.

11:25

Default images

Uprava Klipersa i vlasnik Donald Sterling tokom godina «posta» i loših rezultata u podrumu NBA, uspeli su strpljivim radiom da izmene imidž gubitnika koji je ovaj tim godinama nosio. Sastavljen je « roster»koji je smatran jednim od najperskeptivnijih i najspektakularnijih u NBA ligi.

Tako je bilo prošle godine, ponovo je uspostavljena kategorija neizvesnog gradskog derbija, a Bili Kristal više nije bio usamljen kao «selebriti» na utakmicama Klipersa jer je i ostatak džet seta  počeo da dolazi na utakmice, što je bio siguran znak, da klub i nova ekipa idu u pravom smeru.  Medjutim, samo nekoliko meseci kasnije, ceo projekat se možda ruši kao kula od karata. Pola tima razmišlja o novim ugovorima ( Miler, Olovokandi, Brend...) , i glavama je na drugom mestu, a trener Alvin Džentri ipak nije dobio priliku da ( neočekivano) potone sa svojim brodom.

O dolasku novog trenera, šansama da ponovo piše istoriju sada kao prvi neamerički «head coach» jednog NBA tima, povredama koje su upropastile sezone, Marku Jariću i šansama Kingsa da izdrže teret favorita koji nose na ledjima, za B92 govori pomoćni trener Los Andjeles Klipersa Igor Kokoškov...
Na mesto novog trenera postavljen je Denis Džonson, medjutim čini se da je potez uprave da smeni Džentrija greška ?

Meni kao članu stručnog štaba i čoveku koji je radio sa Džentrijem je strašno žao zbog svega što se dogodilo. Meni je teško da pričam i sudim o svemu, ali ovo je težak dan za sve nas u stručnom štabu i nas trenere. Ja osećam veliku zahvalnost i lojalnost prema tom čoveku, koji mi je dao šansu da uopšte udjem u ovu ligu i prepoznao neke stvari koje mogu da donesem ovom timu. Ipak je sredina lige i iz već navedenih razloga, uzdržao bih se od nekih velikih komentara. Nema dileme da će on uskoro pronaći novi posao i ostati u NBA, jer mu je tu i mesto.

Dolazak Denisa Džonsona...

I jeste i nije iznenadjenje. Kada smo jutros razgovarali sa generalnim menadžerom i Alvinom Džentrijem, bilo je za očekivati da će se nešto dogoditi. U ovom trenutku pokušavamo da skupimo redove. Imamo dosta povredjenih igrača. Ponovo se povredio Lamar Odom, Elton Brend je na listi povredjenih igrača...

Ova promena je napravljena malo i kao alibi i kao psihološka promena za igrače, medije, publiku. Pokušaćemo da izvučemo sezonu u jednom pozitivnom tonu, imamo mnogo mladih igrača koji bi trebalo da iskoriste ovaj ostatak sezone, da dobiju nova iskustva. Medjutim, reakcija publike i medija je i dalje pozitivna.I dalje smo interesantni, upravo je potpisan i petogodišnji ugovor sa velikom TV stanicom FOX, oko prenosa naših utakmica".
Kao prvi neamerički trener u NBA ligi , Igor je ušao u istoriju ne samo  Klipersa, već i srpske i svetske košarke. Da li je eventualno postojala mogućnost da ode korak dalje i predvodi Kliperse kao glavni trener ?

Mislim da nije. Nije uopšte bilo govora o tome. Kod nas u stručnom štabu je bio čovek koji je legenda ove lige, i uopšte nije bilo dileme kome će pripasti to mesto i šansa da privede kraju ovu sezonu. Di-Džej ostaje do kraja sezone, a posle toga se menja cela koncepcija. Videćemo šta će Sterling kao vlasnik tima da odluči, ali u ovom sastavu ostajemo do kraja. Šta će biti, za sada mi kao stručni štab ne razmišljamo, treba privesti ovu sezonu kraju. Nas očekuje sada teška serija utakmica po istočnoj obali, jer u 12 dana igramo 7 utakmica.

Kandidata za šampionski prsten, bar kada je Zapad u pitanju je sve više. Odlično igraju San Antonio, Minesota, uz Dalas, Lejkerse i naravno Sakramento Kingse...

Sada se bliži kraj sezone i forma se tempira ka plej ofu. Timovi pokušavaju da igraju što bolje, i ostvare što viši plasman pred doigravanje. Ja moje razmišljanje neću menjati do kraja sezone – prvi favoriti za šampionski prsten su Sakramento Kingsi. Bez dileme, imaju najkvalitetniji i najiskusniji tim. Ukoliko ne budu prvaci, biće to veliko razočarenje. Tu težinu da su ove godine favoriti, oni moraju da ponesu. Ima par timova koji igraju sve bolje i bolje.

Tu ubrajam i Golden Stejt koji će verovatno ući u plej of. Sijetl igra sve bolje i bolje, oni ulaze u seriju. San Antonio igra odlično. Dalas je skoro izgubio dobijenu utakmicu sa Kingsima, što govori da će ta psihološka prednost koji imaju Kingsi,teško biti prevazidjena u plej ofu. Pored toga, Sakramento ima tu prednost na «power forwardu». Ta jaka «četvorka» u vidu Krisa Vebera će biti nerešiva za Meverikse u plej ofu. I dalje se sve interesantne stvari
dešavaju na Zapadu" rekao je za B92 Igor kokoškov, pomoćni trener L.A Klipersa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: