Red ulagača za apatinsku luku

Predstavnici švajcarske firme Agrifert i firme beogradske Nika grupa predali su predsedniku apatinske opštine Živoradu Smiljaniću pismo namere o izgradnji luke.

Izvor: Dnevnik

Četvrtak, 29.03.2012.

11:20

Default images

Korzorcijum ima nameru da, u skladu s odredbama Zakona o javnom i privatnom partnerstvu i koncesijama, kroz partnerstvo s opštinom Apatin realizuje projekat izgradnje luke duge hiljadu metara u budućem robno-transportnom centru.

Nakon procene vrednosti zemljišta utvrdiće se i visina svote koju je dužan da obezbedi konzorcijum. Opština će u narednih sedam dana razmotriti ponudu i, ukoliko je prihvati, potpisaće memorandum o razumevanju s konzorcijumom. Po rečima direktora Nika grupe Beograd Mladena Vukašinovića, nakon toga sledi procena zemljišta i izrada biznis-plana i budžeta za sve faze projekta.

Švajcarska firma Agrifert se bavi prevozom rasutih tereta i trgovinom žitaricama, dok Nika grupa u Srbiji vodi velike građevinske projekte.

"Ova ponuda je stigla neočekivano, i to je prvi put da konzorcijum firmi koje žele da realizuju projekat uz pismo o namerama dostavlja i garanciju poslovne banke u visini od deset miliona dolara, čime potvrđuju da imaju novca za projekat. U narednim danima moramo razmotriti ponudu ovog konzorcijuma, ali i predlog Dunav grupe agregati, koja je nedavno predložila da učestvuje u izgradnji 350 metara vertikalnog keja za luku u RTC-u", rekao je Živorad Smiljanić nakon razgovora s predstavnicima investitora.

Direktor Dunav grupe agregati Dušan Borovica svoje interesovanje za projektovanje i gradnju luke u RTC-u preneo je predsedniku apatinske opštine prošle nedelje. Tada je istakao da je zainteresovan da se počne gradnja prvih 350 metara vertikalnog keja luke, a u sklopu te ideje je i izmeštanje u RTC sadašnje luke Napredak u Apatinu.

Po Borovičinim rečima, Dunav grupa agregati su lideri u Srbiji u poslovima iskopa peska i šljunka kao i u utvrđivanju obala Dunava i Tise, a kompanija raspolaže stručnim, mašinskim i tehnološkim kapacitetima za refulisanje peska, ima najveću tankersku flotu kao i flotu za transport žitarica, šljunka i peska i potrebna joj je moderna luka profila i geografskog položaja na kojoj je budući robno-transportni centar u Apatinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: