Berluskoni izgubio, nema nuklearki

Italijanski premijer Silvio Berluskoni je priznao poraz na referendumu na kom je odbačen povratak nuklearnoj energiji i privatizacija sistema za vodosnabdevanje

Izvor: Beta

Utorak, 14.06.2011.

09:15

Default images

"Očigledno je da je volja Italijana jasna po svim pitanjima ovog glasanja", naveo je Berluskoni.

Prema za sada još nepotpunim rezultatima, ogromna većina Italijana, između 95 i 96 odsto njih, glasala je za ukidanje zakona Berluskonijeve vlade koji se odnose na ta pitanja.

On je ocenio da "vlada i parlament moraju da u potpunosti prihvate odgovore s referenduma" i priznao da je izlaznost bila veoma velika, 57 odsto, što "ukazuje na želju građana da učestvuju u odlukama o budućnosti zemlje, a to se ne može ignorisati". Referendum o nuklearnoj energiji za Berluskonija ne predstavlja stvarnu opasnost, jer je italijanski premijer najavljivao poslednjih sedmica odustajanje od projekta izgradnje nuklearnih elektrana.

“Na osnovu odluke italijanskog naroda, koja se u ovom trenutku konkretizuje, izgleda da se moramo oprostiti od izgradnje nuklearne elektrane u Italiji, moramo se skroz okrenuti obnovljivoj energiji”, kazao je Berluskoni.

Berluskoni, koji se proteklih godina zalagao za izgradnju četiri nuklearne elektrane u Italiji, i njegova koalicija su preduzeli sve kako bi referendum bio neuspešan i neprestano pozivali građane da ga bojkotuju.

Italija trenutno nema nijednu nuklearnu elektranu, nakon što se stanovništvo 1987. godine, neposredno posle katastrofe u Černobilju, putem referenduma izjasnilo protiv nuklearne energije.

Berluskonijeva vlada je 2008. odlučila da promeni odluku stanovništva, ali je zbog ovogodišnje nukelarne katastrofe u Japanu, sve projekte zamrzla. Inicijatori referenduma pozvali su sve građane sa pravom glasa da glasaju za potpuno odustajanje od nuklearne energije.

Treće referendumsko pitanje odnosilo se na zahtev opozicije da se u potpunosti ukine zakon koji Berluskoniju i drugim visokim zvaničnicima omogućava pozivanje na imunitet od suđenja. I tu je Berluskoni poražen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: