Tenzija sve veća: Rusi kažu konačno zbogom Ukrajini?

Nemačka je domaćin pregovora koji se odvijaju uz posredništvo Evropske unije između Moskve i Kijeva o budućnosti tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu.

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2018.

08:44

Tenzija sve veća: Rusi kažu konačno zbogom Ukrajini?
Foto: Thinkstock

Sadašnji ugovor ističe sledeće godine.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer sastao sa ruskim ministrom energetike, ukrajinskim ministrom spoljnih poslova i potpredsednikom Evropske komisije za energetiku Marošem Šefčovičem.

Ruski gas koji u Evropsku uniju ide kroz Ukrajinu donosi Kijevu prihode, ali i tenzije sa Moskvom. Tenzije su povećali planovi za gasovod Severni tok 2 od Rusije ka Nemačkoj, kome se protive SAD.

Altmajer je rekao da na sastanku nije pomenut Severni tok 2.

On je naveo da očekuje teške razgovore i dodao da je "moguće postići rešenja koja obezbeđuju da opravdani bezbednosni interesi Ukrajine budu zaštićeni i znatno posle 2020. i da tok gasa od Rusije ka Evropi kroz Ukrajinu bude značajan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: