Neočekivan kamen spoticanja - šta će biti sa budžetom?

Holandija "nije sklona" francusko-nemačkom predlogu za budžet evrozone, rekao je u Luksemburgu holandski ministar finansija Vopke Hukstra. "

Izvor: Beta

Petak, 22.06.2018.

14:25

Neočekivan kamen spoticanja - šta će biti sa budžetom?
Foto: Thinkstock

Što se tiče fiskalnog kapaciteta ili budžeta evrozone, postavlja se jedno pitanje: koji tip problema to treba da reši. To nam nije jasno i nismo skloni predlogu", rekao je Hukstra prilikom dolaska na sastanak sa svojim kolegama iz evrozone.

Prema njegovim rečima, "treba proučiti" ideje Pariza i Berlina za reformu evrozone u kojima ima "veoma dobrih elemenata".

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron su u utorak izneli više predloga za reformu ekonomske i monetarne unije, među kojima je i budžet evrozone za koji bi trebalo skupiti više desetina milijardi evra.

Te predloge večeras treba da prouče ministri finansija 27 članica EU, bez Velike Britanije, koji su se okupili u Luksemburgu, pre nego što budu predstavljeni šefovima država i vlada na samitu EU u Briselu 28. i 29. juna.

Početkom godine, osam država severa Evrope, među kojima Holandija, ali i Irska, Finska i druge, izjasnile su se protiv takvog budžeta. Ideja investicionog budžeta evrozone, s ciljem da se podrži ekonomski rast, bila je deo Makronovih predloga za Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: