Komšije šampioni rasta - naslovnica Njujork tajmsa

Jedan od najznačajnijih dnevnika SAD, Njujork tajms, posvetio je naslovnu stranu svog internacionalnog izdanja najbrže rastućoj ekonomiji Evrope.

Izvor: B92

Petak, 20.10.2017.

15:54

Komšije šampioni rasta - naslovnica Njujork tajmsa
Foto: Screenshot

To je, verovali ili ne, Rumunija.

Retka je prilika da Rumunija dobije toliki svetski publicitet, ali ton teksta ipak nije tako laskav.

Tekst se bazira na žustrom ekonomskom rastu od 5,8 odsto u prvoj polovini ove godine, ali i iznosi sumnju u kapacitet zemlje da takav rast osigura.

Veliki rast koji je Rumunija doživela je proizvod potrošačke bonance, navodi autor koji dodaje da je populistička vlada skresala infrastrukturne investicije kako bi povećala plate i penzije.

U članku se takođe ukazuje na kontrast između modernih kancelarija pored starih zgrada u prestoničkom Bukureštu i sela u kojima su magarci još radna snaga, kao i na to da vlada pokušava da veštačkim povećanjem plata smanji jaz u odnosu na dohotke zapadnih zemalja.

Takođe se dotiče pitanja borbe protiv korupcije u Rumuniji, koju vladajuća garnitura pokušava da smanji od početka godine, izazivajući zabrinutost među stranim investitorima. Nepredvidiva legislativa je još jedan faktor brige ulagača.

“Među najvećim brigama je ono što vlada ne radi – ne ulaže u očajnu rumunsku infrastrukturu.”

Tekst Njujork tajmsa dolazi u trenutku kada predstavnici 100 američkih kompanija u Rumuniji prisustvuju biznis forumu, na kojem lokalni zvaničnici pokušavaju da ih uvere u veliki potencijal zemlje za ulaganje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: