Plata je lična stvar, ali svi bi da znaju tuđu

Većina ispitanika, njih tri četvrtine (74 odsto), smatra da je plata lična informacija i jako osetljiva tema razgovora.

Izvor: Tportal

Sreda, 23.08.2017.

13:20

Plata je lična stvar, ali svi bi da znaju tuđu
Foto:Thinkstock

Uprkos tome, čak 75 procenata ispitanika htelo bi da zna koliko zarađuju njihove kolege na poslu, prenosi hrvatski T-portal rezultate jednog istraživanja obavljenog onlajn u devet zemalja Evrope na ukupno 40.262 ispitanika. U Hrvatskoj je učestvovalo 4.227 ispitanika.

Visina plate je tabu tema u evropskim zemljama. Kompanije obično pokušavaju da zadrže tajnost podataka o platama, a većina svoje zaposlene obavezuje na sporazume o poverljivosti u vezi s iznosima u ugovorima o radu. Vrlo malo poslodavaca objavljuje podatke o plati u svojim oglasima za posao.

Zaposleni obično koriste onlajn portale za plate kako bi dobili bolju predstavu o iznosima i kompenzacionim paketima koji se nude na tržištu, jer je to jedini način koji im omogućava anonimno proveravanje podataka o ostalim zaposlenima na istim pozicijama.

Ljudi su se međutim navikli da dele detalje o plati sa svojim najbližima. U istraživanju se 69 odsto ispitanika saglasilo s izjavom da njihovi prijatelji i poznanici znaju koliko zarađuju.

S druge strane nešto više ispitanika, njih 74 odsto, htelo bi da zna koliko zarađuju njihovi prijatelji i susedi, dok bi ih čak 75 procenata htelo da zna koliko zarađuju njihove kolege u kompaniji.

Zanimljivo je to što su zaposleni koji zarađuju manje od proseka mnogo više otvoreni za raspravu o svojim prihodima s okolinom (76 odsto), a takođe ih više zanima kolike plate imaju njihovi prijatelji, poznanici, ali i kolege (80 odsto). Ispitanici s natprosečnim primanjima manje su skloni deliti takve informacije (67 procenata), ali ih i u manjoj meri zanimaju takve informacije o drugima (76 odsto).

Najmanje je verovatno da će osobe na rukovodećim pozicijama podeliti pojedinosti o svojoj plati. Čak 62 odsto zaposlenih nižeg i srednjeg menadžmenta te 44 odsto top menadžera saglasno je da oni koji su im najbliži znaju koliko zarađuju. Oni i u najmanjoj meri žele znati koliko zarađuju drugi (62 odsto).

Za razliku od menadžera, čak 80 odsto niskokvalifikovanih radnika želi da zna platu prijatelja i kolega, a 76 odsto često otkriva informacije o svojoj plati.

Od devet zemalja, u kojima je provedeno istraživanje, ispitanici iz Hrvatske u najvećoj meri otkrivaju informacije o plati prijateljima i poznanicima (69 odsto). U najmanjoj meri informacije o plati otkrivaju ispitanici iz Letonije (51 odsto) te Finske (54 procenta) i Poljske (54 odsto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: