Oštar stav: Jača pravila o poreklu automobila

Robert Lajtizer, glavni trgovinski predstavnik predsednika Donalda Trampa, izneo je tvrd stav o izmenama Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA)

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2017.

18:13

Oštar stav: Jača pravila o poreklu automobila
Foto: Thinkstock

On je rekao da su potrebne velike promene u tom dokumentu da bi se smanjio trgovinski deficit SAD.

Lajtizer je izjavio da je NAFTA sporazum loš "za mnoge, mnoge Amerikance", i da Tramp nije zainteresovan za puko prepravljanje 23-godišnjeg dokumenta, već traži velike izmene kojima će se povećati poglavlje o automobilima iz Severne Amerike i SAD, kao i oštre standarde za radnu snagu, prenosi agencija Rojters.

"Moramo da obezbedimo da se veliki trgovinski deficit ne nastavi, da imamo ravnotežu i reciprocitet. To bi trebalo periodično kontrolisati", rekao je Lajtizer u uvodnom obraćanju na početku pregovora o NAFTA sporazumu u Vašingtonu.

"Pravila o poreklu, naročito automobila i auto delova, zahtevaju veće poglavlje u NAFTA sporazumu i znatan američki sadržaj", naveo je on.

Ministar ekonomije Meksika Ildefonso Gajardo je izjavio danas da cilj ponovnih pregovora o NAFTA sporazumu "nije da se ruši ono što funkcioniše", već da se pronađe način da da se on učini boljim.

Pregovarači iz Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade danas su počeli pregovore o ažriranju trgovinskog sporazuma iz 1994. godine, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: