Za četvrt veka u Srbiji nije bilo manje bez posla

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 638.000 osoba i to je najmanji broj nezaposlenih u poslednjih 25 godina.

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2017.

09:21

Za četvrt veka u Srbiji nije bilo manje bez posla
Foto:Thinkstock

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da je to za oko 8,8 odsto manje nego prošlo godine, te da se poslednje tri, četiri godine beleže pozitivni trendovi na tržištu rada.

Kolika je zvanično stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu, kako kaže, znaće se kada Republički zavoda za statistiku objavi zvanične rezultate, što očekuje da će biti do kraja meseca.

"Siguran sam, prema onome što se sada beleži na evidenciji NSZ u pogledu broja nezaposlenih, da će u drugom kvartalu stopa nezaposlenosti biti značajno niža i u odnosu na drugi kvartal prethodne godine i ranijih godina", rekao je Martinović za RTS.

Očekuje da će zvanični podaci za drugi kvartal pokazati da je stopa nezaposlenosti niža od 13 odsto, jer bi se na taj način Srbija približila evropskom proseku koji je ispod 10 odsto.

Pojašnjava da u drugom i trećem kvartalu svake godine stopa nezaposlenosti bude niža zbog sezonskih poslova i napominje da sada postoji veliki broj investitora koji utiču i na trajnije zapošljavanje ljudi.

Prošla godina završena je sa stopom nezaposlenosti od 13 odsto, a Martinović napominje da bi bili zadovoljni da ovu godinu Srbija završi sa stopom nezaposlenosti od 11, 12 odsto, kako bi se približili evropskom proseku.

"To bi nam pokazalo da je tržište rada oživelo i da smo na dobrom putu", pojasnio je on i dodao da se na tržištu rada najmanje zadržavaju IT stručnjaci, da ih trenutno na evidenciji ima oko 900 i da je dobro što se organizuju prekvalifikacije za IT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: