Subotica: Rebalans budžeta, deficit pola milijarde

Gradsko veće Subotice usvojilo je predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta koji je za nešto više od pet procenata veći u odnosu na planirane prihode u 2017.

Izvor: Beta

Nedelja, 25.06.2017.

12:26

Subotica: Rebalans budžeta, deficit pola milijarde
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u tekstu predloga koji je upućen Skupštini, ukupni prihod gradske kase sada je projektovan na nešto preko šest milijardi, a zajedno sa planiranim deficitom iznosi 6,6 milijardi. To je za nešto više od pet procenata više u odnosu na prvobitno planiranih 6,2 milijarde dinara.

Deficit od 515 miliona će biti finansiran iz dela neutrošenih sredstava i kroz planirano zaduživanje u koje spada i tranša zajma Evropske banke za obnovu i razvoj ka JKP Vodovod i kanalizacija.

"Razlog za donošenje rebalansa budžeta je preraspodela neutrošenih prenetih sredstava budžeta iz prethodne godine, raspored transfera i donacija odobrenih korisnicima budžeta grada, kako bi se realizacija programskih aktivnosti i projekata izvršila u primerenim rokovima. Takođe, iskazana je potreba pojedinih korisnika budžeta grada da se u okviru strukture rashoda i izdataka budžeta izvrše izmene na aproprijacijama kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje grada u narednom periodu", navedeno je u obrazloženju.

Tu spadaju sredstva za određene infrastrukturne projekte poput izgradnje Narodnog pozorišta i Carinskog terminala u Malom Bajmoku.

Budžet je povećan za sredstva koja nisu planirana, ali su odobrena gradu ove godine, poput 20 miliona dinara za klimatizaciju Hale sportova, 77 miliona za rekonstrukciju Velike terase i druge infrastrukturne projekte, kao i donacija Japanske ambasade za rekonstrukciju krova Doma zdravlja u iznosu od 4,7 milion dinara.

Što se izdataka iz budžeta tiče, kao i kod prihoda, povećani su za 5,46 odsto, između ostalog, za učešće u navedenim projektima za koje je grad dobio novac.

Gledano po oblastima, u odnosu na planirano, manje sredstava opredeljeno je za socijalnu zaštitu, javni red i bezbednost (skoro 17 odsto), zdravstvo (više od 12 odsto), dok je više izdvajanja planirano za opšte javne usluge, ekonomske poslove, zaštitu životne sredine (12,6 odsto), poslove stanovanja i zajednice (24,8 odsto), obrazovanje, kao i za oblast rekreacije, sporta, kulture i vere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: