Polovnjak: FIAT Marea

Ovoga puta bavimo se, na našim prostorima, veoma popularnim polovnjakom koji nudi visoku funkcionalnost, dobru motorizaciju i prihvatljivu potrošnju po privlačnoj ceni. Reč je o modelu koji, po svemu sudeći, na startu nije dobio pažnju kakvu zaslužuje.

Piše: Aron Arvai

Foto: M. Popov, P. Đukić

Izvor: B92

Utorak, 05.09.2006.

19:41

Default images

Mada ih na našim ulicama ima mnogo, FIAT-ova vozila često nisu prvi izbor njihovih vlasnika. Gotovo uvek na spiskovima želja stoje imena proizvođača koja mahom dolaze iz Nemačke. Na žalost takva vrsta razmišljanja diktira i cene, pa nas tek pogled u novčanik vraća u surovu realnost i primorava na kupovinu vozila koja prema opšte prihvaćenom poimanju kvaliteta u Srbiji predstavljaju „drugu ligu“ i to potpuno nezasluženo.
FIAT-ov model Marea jedan je od takvih. Veliki broj vlasnika sa kojima smo imali priliku da razgovaramo tvrde da su od ovog modela dobili više nego što su očekivali i da su se u mnogome, baš zahvaljujući ovom modelu, oslobodili ranijih predrasuda.

Sredinom devedesetih FIAT je ulazio u krizu. Veliki broj modela bio je zastareo, a jedino je Punto beležio dobre prodajne rezultate. Velike nade su polagane u dvojac Bravo/Brava koji je gigantu iz Torina trebao da obezbedi toliko željeni, ali nikad postignut uspeh u C segmentu. Kada su 1996. godine predstavljeni modeli Bravo, Brava, Marea (sedan) i Marea Weekend (karavan), medijska pažnja bila je usmerena skoro isključivo na Bravo i Bravu.
Upravo je guranje u zapećak modela Marea odredilo njegovu sudbinu. Bez definisane tržišne pozicije i bez stilskog otklona koji bi je razlikovao od kompaktnog dvojca Brava/Bravo sa kojima deli platformu i veliki broj komponenti, Marea je više delovala kao nužno zlo nego ako zaseban model. Da se neko u FIAT-u tada potrudio samo malo više, možda bi danas naslednik modela Regata i Tempra bio mnogo manje prihvatljiv za nas. Ovako, najbolja osobina Marea-e je niska cena koja se zbog lošeg imidža FIAT-ovih vozila još drastičnije smanjivala prilikom druge prodaje.

Motorizacija

Za pokretanje Maree u Fiatu su se odlučili za standardnu paletu benzinaca i dizelaša koju su imali na raspolaganju. Benzinci su 1.2, 1.4, 1.6, 1.8 i 2.0 svi sa četiri ventila po cilindru. Raspon snage benzinaca kreće se od 75 pa do 155 KS. Dizelaši su zapremine 1.9 i 2.4 ali sa različitim vrstama prehranjivanja i ubrizgavanja goriva snage od 75 do 130 KS. Ovde naročito ističemo izvanredne i moderne JTD agregate 1.9 snage 105 i 110 KS i 2.4 snage 130 KS.
Naravno, najslabije agregate i u benzinskoj i u dizel varijanti treba izbegavati bez obzira koliko se čine primamljivi jer u borbi sa skoro 1200 kg teškom Mareom obično izvuku deblji kraj. Pristojne performanse i dugotrajnost pruža 1.6 litarski agregat koji je ujedno i najpopularniji kada su benzinci u pitanju. 1.8 i 2.0 motori će vam obezbediti čak i sportski osećaj u vožnji.

Ipak to nisu nikakvi tehnološki dragulji što sa stanovišta kupca polovnog vozila možemo posmatrati i kao prednost. JTD dizel agregati su zaista pravi izbor za naše uslove eksploatacije.Velika snaga i obrtni moment omogućuju im da se sa lakoćom nose sa Mareinom težinom. Osim toga dosta dobro podnose loš kvalitet našeg dizela. Jedina mana su im relativno kratki servisni intervali od 10.000 kilometara.

U vožnji

Marea je udobna i prostrana sa velikim prtljažnikom i u sedan a naročito u karvan verziji. Dodatno zadovoljstvo pruža klima uređaj koji uz vazdušni jastuk za vozača i ABS predstavlja deo serijske opreme za gotovo sve modele proizvedene od 1998. godine. Iako su upravljanje i oslanjane možda i najbolje strane ovog vozila, Marea ipak nije predviđena za previše oštru vožnju. Mekani trim, relativno mali međuosovinski razmak, dugački prepusti preko točkova i nešto više težište namenjeni su udobnim i dugim krstarenjima.
Veliki broj modela Weekend koje često viđamo ispred pijaca i megamarketa dovodi nas do zaključka da Marea u karavan verziji polako od VW Passata karavan preuzima ulogu omiljenog maloprivredničkog vozila koje jednako dobro služi kao tovarno i kao porodično vozilo. To je još jedna činjenica koja govori u prilog dobrog odnosa uloženo/vraćeno i pouzdanosti koju pruža ovaj automobil.

Mišljenje majstora

Marea svakako nije model bez mana, ali se svi serviseri sa kojima smo razgovarali slažu da nikako nije zaslužila reputaciju koji prati FIAT-ova vozila. Antikorozivna zaštita je dobro urađena pa se čak i nakon isteka garancije koja traje osam godina retko može videti Marea čiju limariju je načela rđa.

Električne instalacije uz završnu obradu spadaju u mali deo onoga što FIAT nije unapredio, pa ponekad mogu da zadaju glavobolje vlasnicima.
Pogonski agregati su se, uz pravilno održavanje, pokazali kao pouzdani i izdržljivi. Kod benzinaca se dešava da se zaprljaju "dizne" u sisitemu za ubrizgavanje goriva ili da u težim slučajevima otkaže pumpa za gorivo. Ovaj kvar ide na dušu kvalitetu goriva i može da se izbegne pravilnim održavanjem. O dizel motorima starije generacije, moramo to reći, serviseri nemaju baš dobro mišljenje. Sa druge strane JTD agregati dobijaju samo pohvale. Primetno je jedno pravilo na kome svi insisitiraju više nego kod bilo kog drugog proizvođača, ako želite dug život svog motora obavezna je upotreba Selenia ulja (ili ulja koje je propisao proizvođač).

Najosetljiviji deo ovog modela i jedini na kome se kvarovi dešavaju češće od proseka jeste trap. Kako smo saznali, retki su vlasnici Maree koji su prešli više od 40.000 kilometara bez neke intervencije na tom delu vozila. Oscilatorna ramena, stabilizatori i balans štangla, na žalost, teško podnose susret sa našim putevima. Uprkos ovom problemu opšti utisak je da je Marea veoma pouzdan automobil sa malim brojem učestalih kvarova.

Mišljenje korisnika

Prema rečima vlasnika kod svog automobila najviše cene uživanje u vožnji i lakoću sa kojom se upravlja ovim automobilom. Pohvale je zaslužio već pomenuti sistem oslanjanja i upravljanja točkovima koji je ujedno najviše zaslužan za vozne osobine za koje je većina vlasnika izjavila da su iznad očekivanja. Kočni sistem takođe je od većine dobio visoke ocene. Boljom od očekivanog su još pokazala zvučna izolacija i, naročito, udobnost sedišta.
Zamerke se uglavnom stavljaju nemaštovito dizajniranoj unutrašnjosti Maree. Materijal kojim je obložena kabina deluju osrednje i relativno brzo se habaju. Najviše primedaba ipak je upućeno raznim zvucima koji se čuju sa svih strana, a koji su posledica loše završne obrade.

Sigurnost

Na žalost, nismo uspeli da dođemo do informacije kako je na Euro NCAP testu prošla Marea, ali za primer može da posluži informacija da je Brava osvojila svega dve zvezdice, što za tadašnje prilike (1998. godine) i nije bio tako loš rezultat.

Troškovi održavanja

model>> Marea 1.6 16V 100 Marea 1.9 JTD 105
Redovan servis
Filter ulja 560 din 560 din
Filter vazduha 550 din 550 din
Filter goriva 500 din 1.870 din
Ulje 1.800 din 4.200 din
Usluga servisa 1.770 din 2.600 din
UKUPNO 5.180 din 9.780 din
Veliki servis
Filter klime 1.100 din 1.100 din
Set zupčastog kaiša 6.850 din 9.150 din
PK kaiš 920 din 1.540 din
Zatezači PK kaiša 3.980 din 3.450 din
Filteri, ulje i usl. servisa 5.180 din 9.780 din
Zamena kaiša 4.250 din 4.250 din
UKUPNO 22.280 din 29.270 din


Izvor: ovlašteni Fiat servis "Stojanov", Novi Sad

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

217 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: