Budućnost samovozećih automobila zavisi od Sunca

Samovozeći automobili postaju realnost, ali dok se mnogi nadaju da će vrlo brzo moći da bezbrižno dremaju dok se voze na posao, istina je da je takav scenario još daleko.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

15:20

Budućnost samovozećih automobila zavisi od Sunca
Foto: Thinkstock

Glavna vest u auto-medijima ove nedelje je nesreća u kojoj je autonomno vozilo udarilo i ubilo pešaka u SAD, ali nešto drugo bi moglo da uspori razvoj ove tehnologije.

Nešto na šta mnogi nisu ni pomislili da bi moglo da bude bitno – sunce.

Naučnici tvrde da solarne oluje, koji prouzrokuju povećanje geomagnetnih aktivnosti i radijacije, mogu da prekinu vezu između GPS samovozećeg automobila i satelita koji mu "govori" gde da ide.

Solarne oluje se rangiraju na skali 1-5, a najjače su sposobne da isključe elektroenergetsku mrežu i prekinu komunikacije.

Direktor observatorije u američkom Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja u Koloradu Skot Mekintoš ne želi da se autonomna vozila oslanjaju previše na GPS, jer će u suprotnom predstavljati opasnost.

Samovezeći automobili se oslanjaju na senzore i laserske impulse preko sistema poznatog kao LiDAR, "čitaju" svoje okruženje i napredne mape, pa bi u slučaju nevremena trebalo da na osnovu uskladištenih podataka budu "svesni" okruženja.
Foto: Getty images
"Mnogi se oslanjaju na to. Sve što je potrebno je nekoliko nesreća i industrija će da strada", kaže Mekintoš.

Srećom, raspolažemo i satelitom koji nadzire ponašanje Sunca, sposoban je da upozori na nalet opasnih čestica do sat vremena pre njihovog kontakta s našom planetom.

Na ovaj način, krajem prošle godine, kontrolori leta uspeli su da preusmere letove iz opasne zone kraj polova pa je izbegnuta potencijalna katastrofa.

Trenutno se nalazimo u mirnom razdoblju, piše "Blumberg". Ovakvi periodu traju u 11-godišnjim ciklusima. Poslednji vrhunac zabeležen je 2014, što znači da bi trebalo da budemo sigurni do 2025.

Tada se već očekuje verovatno na stotine hiljada, možda čak i na milione autonomnih vozila, pa Mekintoš veruje da ćemo zbog toga u budućnosti imati poput vremenske – svemirsku prognozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: