Zasijala "polarna zvezda": Prvi Polestar je moćni kupe

Automobil koji označava prekretnicu u istoriji trkačkog tjuning brenda Polestar ima hibridni pogonski sistem sa 600 konjskih snaga.

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

09:32

Zasijala

Nakon zvaničnog osamostaljenja kompanije Polestar koja je pod okriljem Volvoa bila zadužena za doradu serijskih modela švedske auto-marke, na svečanosti u Šangaju predstavljeno je prvo vozilo novog brenda, nazvano Polestar One.

Zaljubljenici u automobile koji su 2013. sa oduševljenjem pozdravili Volvo Concept Coupe, prepoznaće u modelu Polestar One obrise tog kupea.
Osim dizajna spoljašnjosti, Polestar je od Volvoa preuzeo i elemente SPA mehaničke platforme, a u toj kompaniji tvrde da je bar 50% sklopova i sistema na automobilu novo i razvijeno specijalno za Polestar One.

Karoserija je izrađena od ugljeničnih vlakana, a ovaj kupe sa konfiguracijom sedišta 2+2 ima hibridni pogonski sistem nazvan Electric Performance Hybrid. Ukupna kombinovana snaga iznosi 600 ks, a maksimalni obrtni moment 1.000 Nm.
Polestar One može se voziti i samo na struju – ako za pogon koristi isključivo električnu energiju, u stanju je da pređe i do 150 km.

Kada je reč o pogonskom sistemu, on se sastoji od dva elektromotora koji šalju snagu na zadnju osovinu automobila, dok prednje točkove pokreće Volvoov četvorocilindarski 2.0 Drive-E benzinac.
Polestar One je možda spreman za serijsku proizvodnju, ali pogon u kome će se izrađivati još nije.

Naime, nova fabrika koja se gradi u gradu Čengdu u Kini biće završena tek polovinom 2018. godine, dok će proizvodnja prvog Polestar modela početi 2019.
U 2019. godini pojaviće se još jedan, nešto manji model, sa oznakom Polestar 2 i pogonom na struju, koji bi trebalo da bude rival Teslinom Modelu 3. Posle njega u planu je i treći automobil – SUV Polestar 3.

Volvo i njegova matična kompanija, kineski Geely, planiraju da u Polestar ulože 640 miliona evra u cilju razvoja i proizvodnje električnih automobila sa sportskim karakteristikama.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: