MKMP sudije Njegoš i Filip

Predstavljamo vam sudije kulinarskog šoua koji je osvojio svet.

Njegoš

Prvi put počinje da kuva sa 23 godine. Sve je krenulo u Belgiji, otišao je na 15 dana, a ostao 15 godina.

Prvi susret sa ugostiteljstvom je bilo pranje sudova, a onda je slučajno morao da pomogne u kuhinji gde je šef odmah prepoznao neotkrivan talenat za koji ni sam Njegoš nije znao. Od tog dana kreće njegov uspon ka “ligi šampiona” svetskog kulinarstva.

Prvi susret sa vrhunskim kulinarstvom je počeo u restoranu “Karper” u Antverpenu.

Iskustvo i reputaciju je izgradio radeći u vodećim restoranima koji su dobili najveće moguće priznanje u obliku “Mishelin” zvezdice:

-“Schone Van Boskoop” * (Bouchout)

- “La Cabanne” * (Mortsel)

- “In De Wulf” * (Drainouter)

- “Fredsgatan 12” * (Stockholm)

- “EspaiSucre” (Barcelona)

- “La Paix” * (Brussels)

- “t’Zilte” * *(Mol)

- “Escabeche” (Knokke)

-“Cuinnes 33” * (Knokke)

- “Hertog Jan” *** (Brugge)

Tokom prethodnih desetak godina Njegoš je vodio svoj restoran “Brasserie Pastis” i uspešno pokrenuo: “Cafe Canal”, “Brasserie Gustav”, “Grand Café Hangar 41”, “Cafe Zurich”, “Restorante Cosmo”, “Bistro Deluxe Bicyclette”…

Svaki dan Njegoš traži nove izazove, testira i usavršava se po najboljim restoranima. To je ono što voli i što ga čini srećnim. Kuva iz ljubavi i kaže da “što više zna, vidi koliko ne zna”.

Radi ovaj posao jer voli da upoznaje nove ljude, nove ukuse, nove gradove i to je ono što ga gura i što mu je važno.

Filip

Ljubav prema kuvanju stekao je u detinjstvu. Deda mu je bio lovac i ribolovac, a baka vrhunska kuvarica. Uvek se u njihovoj kući kuvalo s ljubavlju. U 14 godini počeo je da radi u jednom veoma poznatom pirotskom restoranu, pomagao je u kuhinji, mesari i na roštilju.

Prva jela koje je spremio, kao većina dece, bila su jaja na hiljadu načina, a zatim, tradicionalna jela.

Posebno izdvaja iskustvo koje je stakao radeći sa svoji bratom sa kojim je imao restoran. Njegov brat je radio u Londonu u vrhunskim restoranima i sa svetski poznatim šefovima, što je Filipu pomoglo da uvidi nove trendove u kuvanju.

Uvek ga je interesovalo alternativno kuvanje i iz tih namera ulazi u projekat prve škole kuvanja na Balkanu, gde obučava više hiljada ljudi na svojim radionicama.

Njegov najuspešniji projekat na koji je posebno ponosan je restoran “Homa”, gde zajedno sa svojim partnerima stavlja Homu među najbolje restorane u Srbiji , a 2013. godine je proglašen i za najbolji restoran na sajtu Trip advajzor (www.tripadvisor.com) i nalazi se i u najprestižnijim svetskim vodičima za turizam i ugostiteljstvo.