Naslovna strana

SAOPSTENJE ANEM-a POVODOM LEPLJENJA NALEPNICA SA NACISTICKIM SIMBOLIMA NA ZGRADU REX-a, KULTURNOG CENTRA B92

BEOGRAD, 14.2.2001 – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija iz Beograda izrazava zaprepascenje i gnusanje nad cinjenicom da su zgrada Rex-a, kulturnog centra B92, u kojoj je trenutno postavka izlozbe Beogradjani - Romi u Beogradu od pocetka XX veka do danas, a koja je nekada bila zgrada Jevrejskog kulturnog drustva Oneg Sabat, kao i zgrade Jevrejske opstine u Beogradu, beogradske sinagoge i jevrejsko groblje u Beogradu, oblepljeni nalepnicama sa fasistickim simbolom - kukastim krstom. Ovom dogadjaju prethodilo je iscrtavanje kukastih krstova na zgradu Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu na dan premijere pozorisne predstave u izvodjenju Romskog kulturnog centra, kao i niz slucajeva fizickih napada na lica romske nacionalnosti.

ANEM ocekuje brzu i temeljnu istragu nadleznih organa kako bi pocinioci bili otkriveni i kaznjeni u odgovarajucem postupku.

ANEM istice da ovaj incident ukazuje na to da se tesko prevazilazi klima netrpeljivosti prema razlicitostima i manjinskim grupama. Upravo stoga ANEM i B92 svojim delovanjem i programskim sadrzajima nastavljaju da angazovanim i objektivnim informisanjem podsticu toleranciju i razvoj standarda modernog liberalnog evropskog drustva.

Zato nas i ne cudi sto se pored jevrejskih objekata na meti napada nasla i zgrada Rex-a, kulturnog centra B92.

Veran Matic
predsednik ANEM-a

ANEM POZDRAVLJA ODLUKU LJILJANE NESTOROVIC

BEOGRAD, 8.2.2001 – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom danasnjem saopstenju pozdravila je odluku Ljiljane Nestorovic, visokog funkcionera Socijaldemokratije, da se povuce iz clanstva u Upravnom odboru Studija B.

ANEM je, pozdravljajuci ovakvu odluku Ljiljane Nestorovic o kojoj su izvestili beogradski mediji, podsetio na svoj ranije iznet principijelan stav da je direktno ucesce visokih drzavnih i partijskih funkcionera u upravnim odborima pojedinih preduzeca izuzetno opasno jer stvara neizbezan konflikt interesa kao i mogucnosti za razne vidove privilegovanja. Ova opasnost posebno je izrazena u medijskim kucama, s obzirom na ulogu i znacaj politicki neometanog rada medija za uspostavljanje i odrzavanje demokratskog drustva.

ANEM je, upozoravajuci na cinjenicu da je opasnost da medij zauzme nekriticki stav prema vlasti veca kada on u svom upravnom odboru ima visoke partijske funkcionere vladajuce koalicije, trazio da se prestane s praksom imenovanja aktivnih politicara u organe medijskih kompanija, buduci da ona moze dovesti do ozbiljnih posledica, a politicare, i to posebno one koji su i na visokim drzavnim funkcijama, pozvao da slede primer Ljiljane Nestorovic.

Veran Matic
predsednik ANEM-a


© 2001, B92