Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Zrenjaninci bi mogli da dobiju Balaševićev džepni park

Udruženje "Zrenjaninska inicijativa" ZRAK pokrenulo je u februaru prošle godine inicijativu za realizaciju ideje da se Đorđu Balaševiću u čast podigne park.

Izvor: eKapija Zrenjanin
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/SVETLANA DAVYDOVA
Ilustracija: Shutterstock/SVETLANA DAVYDOVA

Najnovije vesti iz Zrenjanina čitajte ovde.

Kako su prenele Novosti, u njemu bi bilo 68 zasađenih bagrema i jedna lipa.

Kao jedna od lokacija budućeg parka Đorđe Balašević pominjalo se zemljište na teritoriji Mesne zajednice Dositej Obradović.

Osnivač Arhiteliera, lokalnog biroa koji potpisuje idejno rešenje, arhitekta Stevan Šušak kaže za Gradnju da su odabranu lokaciju odredili frekventnost pešačkog saobraćaja, neposredna blizina objekata kulture i obrazovanja, fokusna tačka Malog mosta, postojeća mikroklima, kao i potreba za unapređenjem ambijentalne vrednosti postojeće zelene površine, prenosi portal eKapija.

Kako je dodao, predviđene intervencije su krajnje svedenog obima, pri skromnom budžetu, i uz zadržavanje postojećeg zelenila i infrastrukture.

Park će se prostirati na 14 ari. Dominiraće višenamenska pjaceta, sa sedenjem u zaleđu pod hladom bloka jarebika, a sa zapadnom vizurom ka panorami i aktivnostima nižeg amfiteatra jezera sa fokusnom tačkom Malog mosta.

Pocket-park je zamišljen i kao ekstenzija centralne pešačke zone u vidu urbanog "džepnog" odmorišta i fleksibilne kamerne scene. Ozeleniće se i postojeća pasarele ka susednom Plankovom parku, uz "ležeću" zonu travnjaka.

Uz saobraćajnicu i gradski parking je predviđen "buffer" pojas niskog zaštitnog zelenila, sa dve nove pešačke "kopče".

Rešenje parternog popločanja je fleksibilnog tipa, uz primenu reciklirane žute klinker opeke u kombinaciji sa tamnim/svetlim cepanim granitnim kockama.

Utvrđene su linije desne i leve obale poslednjeg od ukupno pet nekadašnjih meandara Begeja, koji je ukinut nasipanjem 1985. godine tj. formiranjem današnjih jezera. Ova informacija je preneta projektom kroz detalj "čitanja partera".

Za "pocket park" sa parterom čeka se i saglasnost Fondacije Balašević, kao i prenos vlasništva predmetne parcele sa Republike na Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.