Zrenjanin na udaru stranih investitora – Industrijska zona "Jugoistok" na listi najboljih zona za ulaganje

U pitanju je novi servis Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), koji je počeo sa radom prošlog meseca, s ciljem privlačenja domaćih i inostranih investitora.

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2022.

10:30

Zrenjanin na udaru stranih investitora – Industrijska zona
Foto: Shutterstock/Bits And Splits

Registar investicionih lokacija je pušten u rad u okviru trogodišnjeg projekta "Unapređenje poslovne klime u Srbiji", vrednog dva miliona evra, čija je realizacija počela u februaru 2019. godine.

Među 18 gradova koji su prvi uzeli učešće u ovom projektu našao se i Zrenjanin.

Projekat je realizovao Republički geodetski zavod, zajedno sa švedskom Agencijom za kartografiju, katastar i registraciju Lantmateriet, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju SIDA.

Industrijska zona "Jugoistok" nalazi se u neposrednoj blizini magistralnog puta Zrenjanin – Beograd, buduće obilaznice, aerodroma "Ečka" reke Begej.

"Lokalnim samoupravama je od sada na raspolaganju Registar investicionih lokacija, kao i neizostavna maksimalna podrška Republičkog geodetskog zavoda i njegovih servisa čiji su digitalni podaci potpuno besplatni, autoritativni, pouzdani i transparentni", rekao je direktor RGZ Borko Drašković.

Nova platforma pruža mogućnost da sve lokalne samouprave u Srbiji predstave podatke o investicionim lokacijama na svojoj teritoriji. Taj registar omogućiće potencijalnim investitorima da na digitalnoj platformi pronađu lokaciju koja im odgovara na osnovu željenih parametara i da direktno komuniciraju sa određenom lokalnom samoupravom.

U Registru investicionih lokacija predstavljeno je pet radnih zona u Zrenjaninu.

U pitanju su grinfild radne zone "Jugoistok 1", "Jugoistok 2-B", "Jugoistok 2-D" i "Severozapad – Elemir", kao i braunfild zona "ISCO".

Industrijska zona "Jugoistok" nalazi se u jugoistočnom delu grada, u neposrednoj blizini magistralnog puta Zrenjanin - Beograd, buduće obilaznice, aerodroma "Ečka" i reke Begej.

Zemljište je kompletno infrastrukturno opremljeno i poseduje vodovod, elektromreža, kolovoze, kišnu i fekalnu kanalizaciju, gas, primarne trotoare i primarnu javnu rasvetu, piše Dnevnik.

U zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi podsećaju da se, na osnovu istraživanja koje je sproveo FDI Inteligence, najveći centar za ocenjivanje stranih direktnih investicija u svetu, Industrijska zona „Jugoistok“ našla na 48. mestu na listi najboljih zona sveta za investiranje. Rezultati su objavljeni u FDI magazinu "Financal Times", a u istraživanju je učestvovalo 600 zona iz preko 120 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: