Ukradena bista pre više od jedne decenije ponovo će krasiti zrenjaninski Karađorđev park

Obnovljena bista čuvenog srpskog slikara Uroša Predića u Aleji velikana, u zrenjaninskom Karađorđevom parku, biće svečano otkrivena u sredu, 7. decembra, u 11 časova.

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 05.12.2022.

13:04

Ukradena bista pre više od jedne decenije ponovo će krasiti zrenjaninski Karađorđev park
Foto: Grad Zrenjanin

Pozivnice za ovu svečanost uputio je Rotari klub u Zrenjaninu, čijim je angažovanjem realizovana ova inicijativa, saopštava Grad Zrenjanin.

Kako navode u Rotari klubu, koji je organizovao i finansirao izradu i postavljanje nove biste, ceo projekat je realizovan uz pomoć Gradske uprave, Narodnog muzeja Zrenjanin (koji je obezbedio pozitiv originalnog spomenika), akademskog vajara Miloša Vasiljevića i kamenorezačke radnje Medić.

Bista Uroša Predića je ukradena pre više od jedne decenije, a postament je oštećen. S obzirom da se radi o jednom od najznamenitijih sugrađana, rođenom i sahranjenom u Orlovatu, obeležavanje 70. godišnjice od njegove smrti (1857-1953) prigodan je povod da se obnovi bista i time doprinese aktivnostima koje grad Zrenjanin realizuje u ovom trenutku, a tiču se i ovog velikana i samog prostora Karađorđevog parka.

Grad Zrenjanin je, u saradnji s MZ "Orlovat" i pokrajinskim institucijama, pokrenuo inicijativu za izgradnju spomen-kuće u Orlovatu i širu promociju stvaralaštva Uroša Predića, a u okviru započete rekonstrukcije Karađorđevog parka biste svih velikana trebalo bi da dobiju još istaknutije mesto, jer se u narednim fazama planira i gradnja novih pristupnih staza i parkovskih sadržaja.

Iz Rotari kluba takođe saopštavaju da se njihovi planovi za restauraciju spomenika u Aleji velikana ovim ne završavaju i da su preostale još dve biste koje zahtevaju hitnu intervenciju: pneumoftiziologa dr Vase Savića (1893-1939) i Nestora Dimitrijevića (1782-1856), trgovca i velikog prosvetnog dobrotvora.

Kako je najavljeno, svečanosti u sredu u Karađorđevom parku, trebalo bi da prisustvuju i predstavnici Gradske uprave, Narodnog muzeja, kao i predstavnici dve škole sa teritorije grada koje nose ime velikog slikara: HPTŠ “Uroš Predić” Zrenjanin i OŠ “Uroš Predić” Orlovat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: